miercuri, 20 noiembrie 2013

Sa nu faci niciodata din exceptie, o regula de viata! Ovidiu Bojor

Ovidiu Bojor, fitoterapeut si doctor în farmacie:

Sa nu faci niciodata din exceptie, o regula de viata!

Ovidiu Bojor spune ca starea de bine depinde de forul interior al fiecarei persoane

Doctorul în farmacie Ovidiu Bojor ne învata cum sa traim mai mult si mai bine prin simpla schimbare a obiceiurilor alimentare si prin folosirea remediilor naturale.
La venerabila varsta de 87 de ani, Ovidiu Bojor are o viata activa zi de zi. În fiecare dimineata merge la sediul „Patronatului Planta Romanica", în calitate de presedinte si lucreaza la diferite proiecte. Se mandreste cu faptul ca, recent, a scos pe piata zece ceaiuri medicinale, pentru diferite afectiuni.
Discutia s-a axat pe cat de important este sa ai un echilibru în tot ceea ce faci. De altfel, plecand de la aceasta idee, Ovidiu Bojor a început sa aplice, în urma cu peste 30 de ani, regula celor trei de opt: opt ore de munca, opt ore de odihna activa si opt ore de somn.

„Weekend Adevarul": Aveti o viata activa si transmiteti multa energie pozitiva. Care este secretul dumneavoastra?


Ovidiu Bojor: Integrarea în natura si respectarea legilor naturii. Cu alte cuvinte, cu cat vom fi mai aproape de natura, cu atat vom trai mai mult si mai bine. Asta înseamna ca trebuie sa ne potrivim ceasul biologic, în functie de cele patru anotimpuri. Primavara si vara reprezinta anotimpuri de dezvoltare maxima, iar toamna si iarna sunt ideale pentru odihna, pentru recuperare si reflectie.
Secretul consta în cumpatare. Poate o sa va mire, dar eu am devenit adeptul stilului de viata sanatos, abia dupa varsta de 50 de ani. Mai exact, am adoptat regula celor „trei de opt", ideal pentru a trai cat mai mult si mai bine.
Aceasta regula consta în respectarea celor opt ore de activitate, opt ore de odihna activa (lectura, muzica, plimbari si cat mai putin stat în fata televizorului sau a calculatorului) si opt ore de somn. Chiar daca uneori muncesc mai mult de opt ore, niciodata nu renunt la cele opt ore de somn. Dar cel mai important lucru este sa nu faci din exceptie o regula de viata.
În ceea ce priveste alimentatia, se spune ca suntem ceea ce mancam si cum mancam. Metaforic vorbind, unii oameni mananca cu polonicul, iar altii cu lingura. Repede si pe fuga. Eu, în schimb, mananc cu „lingurita", adica mestec fiecare îmbucatura de cel putin 20 de ori. Si stiti de ce? Pentru ca digestia începe în cavitatea bucala, sub actiunea enzimelor si, prin urmare, stomacul nu mai trebuie sa munceasca pana la epuizare. Asa se explica faptul ca am o stare de sanatate buna, la 87 de ani.  Nu am probleme de tranzit intestinal si, în plus, îmi sunt protejati ficatul si rinichii. Nu mai vorbesc de influenta asupra psihicului. În plus, mananc putin si des. Recomand cinci mese usoare pe zi, în jurul orelor 9, 12, 16, 18, 21.

În prezent, oamenii fac tot ce le sta în putinta pentru a încetini procesul de îmbatranire. Dumneavoastra ati declarat, la un moment dat, ca nu concepeti notiunea de batranete. De ce?
La prima vedere, obiectivul de a te mentine vesnic tanar pare ceva imposibil de atins. Însa el poate deveni realitate! Cu o conditie, însa: sa avem convingerea ca din momentul în care a început sa existe, spiritul nostru va dainui pentru totdeauna. Asa cum exista legea perenitatii materiei, de ce sa nu existe si vesnicia sufletului? Iar în ceea ce priveste transformarile fizice, se stie ca procesul de îmbatranire devine vizibil dupa varsta de 40 de ani. Si este lent si permanent. Cu alte cuvinte, dupa aceasta varsta, capacitatea functionala a organismului scade cu 1% în fiecare an. În ciuda acestui fapt, în ultima jumatate de secol, în Romania, speranta de viata a crescut cu 15-20 de ani. Iar asta se datoreaza stilului de viata si, îndeosebi, alimentatiei.
Fenomenul îmbatranirii poate fi încetinit, prin alimentarea organismului cu acizi nucleici, respectiv cu ADN (acid dezoxiribonucleic) si cu ARN (acid ribonucleic). Acesti acizi au capacitatea de a reînnoi celulele aparute pe masura ce înaintam în varsta. Sa va explic.
Studiile au aratat ca celulele mor si renasc la intervale cuprinse între unu si doi ani. Cu alte cuvinte, înainte de moarte, celulele se reproduc, dar nu mai beneficiaza de aceleasi proprietati si capacitati specifice adolescentei si tineretii. Iar acizii nucleici au capacitatea de a le „întineri". Ei se gasesc în grau, în alege marine, în fulgi de ovaz, ciuperci, leguminoase (soia, fasole, linte, spanac, mazare, andive), în produse lactate si în oua. Asadar, este vorba de un regim lacto-vegetarian, pe care l-am numit si „regim de viata lunga". Acest tip de dieta, cu caracter profilactic, ar trebui adoptata de toti cei care au trecut pragul de 40 de ani.

În opinia dumneavoastra, ce obiceiuri ne scurteaza viata?
Exista sapte elemente care îsi pun amprenta negativ asupra calitatii vietii.
Pe primul loc, se afla invidia. Traim vremuri în care invidia a atins proportii colosale, în sensul ca roade, daca cei de langa noi au mai mult sau sunt mai buni în ceea ce fac. Însa trebuie sa se stie ca atunci cand te bucuri de binele celui de langa tine, acest bine se întoarce la tine.
Pe locul doi se situeaza lupta neloiala pentru existenta. Darwin a descris legea selectiei naturale, dar nu a prevazut-o si pe cea a selectiei artificiale. Astazi, indivizii cu înzestrare intelectuala si morala modesta îi rapun pe cei dotati superior sub raport intelectual si etic. Iar rezultatul selectiei artificiale consta în faptul ca cei rai se înmultesc.
Pe locul trei se situeaza goana dupa bani, ce reprezinta si un punct integrat al selectiei artificiale. Însa aceasta fuga dupa acumularea de bunuri materiale are un pret: uzura fizica si psihica.
Pe locul patru, se situeaza schimbarea brusca a modului de viata (muncim prea mult, suntem sedentari si ne odihnim foarte putin).
Pe locul cinci se afla suprapoluarea (ne intoxicam voit cu tutun, alcool, cafea, alimente produse prin mijloace chimice si manipulate genetic), iar
pe locul sase se afla îndepartarea de natura.
Locul sapte si ultimul este ocupat de greselile pe care le facem sub aspect moral si religios. Sa va explic. Carnea animalelor pe care le ucidem si le consumam ascunde „moartea", deoarece proteinele si grasimile favorizeaza nenumarate boli. În plus, s-a constatat ca animalele carnivore sunt mult mai agresive decat ierbivorele, dupa cum si oamenii care consuma carne sunt mai violenti decat cei care au o alimentatie compusa din fructe, legume, cereale, seminte, oua si produse lactate. Daca totusi nu se poate renunta la carne, macar sa se prefere carnea slaba de pui si de curcan (fara pielita) si pestele.
De vorba cu fitoterapeutul Ovidiu Bojor, în cabinetul sau
 
„Imaginati-va viata ca o oglinda în care va reflectati"
Debordati de optimism. Cum reusiti?
Depinde de noi sa ne cultivam optimismul si încrederea în cei din jur. Imaginati-va viata ca o oglinda în care va reflectati: daca zambim, zambetul se întoarce asupra noastra, daca ne schimonosim, grimasa se întoarce tot asupra noastra. Cu alte cuvinte: daca avem ganduri pozitive si facem bine, la fel va fi si viata noastra si a celor din jur.
Rata depresiilor a crescut mult, în ultimii ani. De ce ne este tot mai greu sa ne bucuram de lucrurile din jur?
Starea de bine depinde de forul interior al fiecarei persoane. Vestea buna este ca acest for interior se poate autoeduca si schimba, daca exista bunavointa. Iar schimbarea forului interior este un lucru mare. Echilibrul interior înseamna stabilirea unei armonii între creier, sentiment si reproducere si alimentatie. Acest echilibru se asociaza cu dragostea celor din jur.

Obezitatea a atins cote alarmante. Dumneavoastra va mentineti suplu. Ce dieta aveti?

De 60 de ani am cam aceeasi greutate: între 54 si
56 kg (n.r. la înaltimea de 1,68m).
Trebuie sa stiti ca profilaxia începe din primii ani de viata. Multi parinti îsi îndoapa copiii cu mancare si cu dulciuri, însa ei nu stiu ca în primii doi ani de viata se formeaza tesutul adipos. E drept ca în perioada adolescentei, copilul respectiv poate sa aiba o greutate normala, însa dupa 18 ani va începe sa acumuleze kilograme, din cauza fondului predispozant. Asa se explica de ce unele persoane sunt supraponderale sau chiar obeze, la varsta adulta. Iar lupta cu kilogramele este anevoioasa.

Dumneavoastra ati fost farmacist. Totusi, la un anumit moment, ati început sa studiati plantele? De ce? Putem avea încredere în puterea lor de vindecare?

Tatal meu a fost profesor de stiinte naturale si, cand eram mic, urcam împreuna pe munte. Cunosteam denumirea latina a tuturor plantelor. Am urmat cursurile Institutului de Medicina si Farmacie. Erau doar 50 de locuri. Însa am fost farmacist numai opt luni. Ulterior s-a ivit ocazia de a face cercetare în botanica. Circa 37 de ani am lucrat la Natiunile Unite, ca expert în valorificarea resurselor naturale din tarile asiatice.
Din pacate, 40% din produsele industriei romanesti de prelucrare a plantelor sunt de proasta calitate, deoarece nu sunt atent controlate, mai ales ca mediul este tot mai poluat. De aceea, trebuie sa avem mare grija, atunci cand cumparam un produs natural. Se recomanda ceaiul varsat, deoarece cel la pliculet nu mai are proprietati terapeutice. Si asta din trei motive: 1. Calitatea pulberii este greu de controlat.
2. Daca o planta are un grad mare de maruntire, pe fondul oxidarii, îsi pierde valabilitatea (de la un an la doua luni).
3. Pliculetul este confectionat din material plastic oxidabil.

Traim vremuri stresante, iar stresul accelereaza procesul de îmbatranire. Ce leac natural cunoasteti pentru combaterea stresului?

Va recomand un amestec de plante care este un excelent remediu de combatere a stresului. Combinati, în parti egale (de exemplu, cate zece grame), flori si frunze de paducel, flori de tei, flori de levantica si talpa-gastei. Dupa aceea, faceti o infuzie dintr-o lingura rasa de amestec de plante si din 250 ml de apa clocotita. Beti o cana de ceai înainte de culcare. Rezultatele nu vor întarzia sa apara. De curand am scos pe piata un remediu natural (capsule) care actioneaza în sensul eliminarii „stresului informational".

Cele 7 „porunci" ale lui Ovidiu Bojor

1  Nu fi invidios! Un filosof antic spunea ca invidia roade pe invidios, precum rugina roade fierul. Maxima aceasta spune tot despre efectul acestui sentiment.

2  Nu lupta neloial pentru existenta! În prezent, indivizii mai putin înzestrati intelectual îi rapun pe cei dotati superior sub aspect intelectual.

3  Nu fugi dupa bani! În caz contrar, vei ajunge sa ai un stil de viata alert, care antreneaza dupa sine o alimentatie improvizata si vei face exces de stimulente si de excitante.

4  Nu-ti schimba brusc, modul de viata! Se pot produce dereglari cu repercusiuni majore asupra organismului.

5  Nu te otravi! Nu fuma, nu consuma alcool si evita alimentele produse prin mijloace chimice. 

6  Nu te îndeparta de natura! Nesocotirea conceptelor de baza ale celor zece porunci înseamna îndepartarea creatie de Creator.

7  Nu gresi sub aspect etic si religios! Aceste greseli se rasfrang asupra noastra si ne scurteaza viata.

Remediu antiastenie

Astenia de primavara se manifesta prin stari de oboseala fizica si psihica sau, mai grav, prin depresie. Pentru a preveni astfel de stari, trebuie sa ne întarim sistemul imunitar. Iar cel mai bun remediu este tinctura de echinaceea. Se recomanda cure de sapte zile, cate 25-30 de picaturi, de doua ori pe zi, cu pauza de sapte zile. În plus, consumati fructe si legume care contin vitamina C, un puternic antioxidant, si luati suplimente cu Omega 3 si cu Omega 6.

Procesul de îmbatranire devine vizibil dupa varsta de 40 de ani. Si este lent si permanent. Cu alte cuvinte, dupa aceasta varsta, capacitatea functionala a organismului scade cu 1%, în fiecare an.

Multi parinti îsi îndoapa copiii cu mancare si cu dulciuri, însa ei nu stiu ca în primii doi ani ani de viata se formeaza tesutul adipos.
CV
- Numele: Ovidiu Bojor
- Data si locul nasterii: 1 noiembrie 1924, Reghin
- Starea civila: Este casatorit de 52 de ani, are doi copii
- Studiile si cariera: l Institutul de Medicina si Farmacie
- Presedinte Patronatul Planta Romanica
- Membru al Academiei de Stiinte Medicale
- Doctor în Stiinte Naturale
- Ofera consultatii gratuite în fiecare joi, între orele 11.00si 14.00.
- Pentru programari, sunati la numarul de telefon 021.315.47.83.
- Locuieste în: Bucuresti

3 comentarii:

  1. Foarte interesant si demn de urmat!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pretioase sfaturile d-lui dr.Bojor!Nu mai putin decat cele personale,d-le Basarab!Cu multumiri!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. multumim si felicitari pentru activitatea sustinuta!

    RăspundețiȘtergere

UA-32426290-1