Ghid de bune maniere in bar: cum se bea vodka
Vodka este o bautura cu traditie in Europa de Nord. Asa cum vinurile sunt consumate la masa in zona mediteraneana, asa se consuma vodka in Rusia, Danemarca, Finlanda si Norvegia. Invata cum sa o bei corect si cum sa eviti mahmureala a doua zi.
Bea impreuna cu o alta bautura
Rusii beau vodka cu o inghititura de Coca Cola, Sprite sau bere. Chiar exista o expresie ruseasca: vodka fara bere e ca banii aruncati in vant.
Totusi, rusii nu le amesteca intre ele, le consuma separat si este recomandat sa procedezi si tu la fel.
Totusi, rusii nu le amesteca intre ele, le consuma separat si este recomandat sa procedezi si tu la fel.
Bea totul dintr-o inghititura
Atunci cand ti se ofera un pahar cu vodka, bunele maniere spun ca trebuie sa bei totul dintr-o inghititura. Cand termini prima sticla, pune-o intotdeauna pe podea, langa un picior de-al mesei. O sticla goala pe masa este considerat un semn de saracie si rusii evita acest lucru totdeauna.
Nu bea pe stomacul gol
Vodka consumata pe stomacul gol poate crea probleme de sanatate. Tocmai de aceea, traditia spune ca la o petrecere trebuie sa mananci bine intre paharele de vodka. Printre gustarile consumate se numara caviar, peste afumat, paine neagra, muraturi sau chiar tort.
Bea deodata cu cei din jur
Rusii tin un toast, dupa care beau vodka, toti in acelasi timp. Daca bei inainte, fara sa-i astepti pe ceilalti, e considerat un gest ofensator.
Pregateste solutia anti-mahmureala
Daca vrei sa te simti bine si a doua zi dupa petrecere, pregateste din timp metoda traditionala a rusilor de tratare a mahmurelei: sucul de muraturi.
Nas zdarovia!
3 mituri despre vin. Vezi cat sunt de adevarate... sau nu
Vinul este un subiect complicat, sau cel putin vor expertii sa credem. Noile reguli in materie de consum spun ca vinul este o bautura mult mai flexibila si ca ar trebui sa experimentam cat mai mult.
Vinul rosu cu carnea rosie, vinul alb cu peste
Este o regula mai veche de care se abuzeaza deja. Principiul pe care se bazeaza este ca vinurile rosii (acide) merg bine cu carnea, care e grasa, iar vinurile albe cu mancare mai usoara. Nu este gresit, dar nu este nici o regula care nu trebuie incalcata. Cu atatea influente culturale in jurul nou, cel mai bine este sa experimentezi cat poti si sa mananci ce iti place, cu ce iti place.
Vinul se consuma la temperatura camerei
Este o alta regula veche, pe cand nu prea existau centrale termice. Acum, casele oamenilor sunt mult mai bine incalzite, iar vinul incepe sa se dezechilibreze la temperatura camerei.
Cel mai bine este sa tii cont de regula de 15 minute: scoate vinul alb cu 15 minute inainte sa-l consumi si pune vinul rosu in frigider cu 15 minute inainte sa-l consumi. Nu este o regula foarte exacta, dar daca o respecti te vei bucura de cea mai buna temperatura a vinului.
Vinurile dulci se servesc cu un desert
Teoretic, suna logic. Servesti un dublu desert. Insa, din nou, este o regula care trebuie sa tina cont de gusturile fiecarei persoane. Preferi sa te bucuri de gusturi contrastante, nu e nicio problema. Incearca lucruri noi si cauta cele mai bune combinatii pentru tine.
Mahmureala vindecata stiintific. Acestea sunt remediile care te scapa de cosmarul diminetii de dupa
Canadienii de la AsapSCIENCE au reusit sa transforme un subiect pentru tocilari intr-unul de maxim interes. Stiinta este mult mai interesanta atunci cand iti rezolva o problema reala, asa cum este mahmureala.
Cele mai frumoase momente ale saptamanii sunt cele in care uitam de toate grijile si iesim, in barul preferat, impreuna cu un numar nedefinit de prieteni. Scopul pentru care ne-am dus acolo este extrem de clar: bem cat ne tin buzunarele si stomacul.
Singura problema cu iesirile acestea, este pretul pe care trebuie sa il platesti (pe langa cel de la bar). De cele mai multe ori, durerile incredibile de cap pe care le simti a doua zi te fac sa crezi ca cineva acolo sus, tine neaparat sa te pedepseasca pentru ce ai facut. Si totusi, cu ce am gresit de merita sa sufar in halul asta? Tot ce am facut a fost sa am o seara reusita, alaturi de cei mai buni prieteni si, in plus, am ajutat si la dezvoltarea economiei nationale prin consumatia de la bar ...
Din fericire, niste baieti destepti din Canada (AsapSCIENCE) au facut un filmulet in care explica foarte vizual ce se intampla in organism atunci cand consumam ceva mai mult alcool decat ar trebui. In plus, pentru fiecare actiune negativa a alcoolului in organism, ne ofera si solutia prin care sa o contracaram.
Iata ce trebuie sa facem pentru a ne bucura in continuare de noptile prelungite:
1. Inainte de a bea, mananca
Este foarte important ca, inainte de a merge in bar, sa mananci bine. Daca faci parte dintre cei/cele care tin la silueta uita de asta (oricum alcoolul e interzis in cure) si consuma mancare cat mai grasa si cat mai multi carbohidrati. Grasimea incetineste absorbtia alcoolului in organism si iti protejeaza stomacul in timp ce carbohidratii scad riscul de a vomita tot ce ai baut.
2. Bea apa
Cat mai multa si cat mai des. Bea apa inainte de a bea alcool, in timp ce si dupa ce ai baut alcool. Acesta este un diuretic si, daca nu bei suficienta apa, ajungi sa elimini din organism mai multe lichide decat ai consumat. Deshidratarea este principalul motiv pentru care iti pocneste capul dimineata.
3. Consuma bauturi deschise la culoare (vin alb, rom, vodka, gin)
Bauturile ceva mai inchise (vin rosu, coniac, whisky), contin o cantitate mai mare de congeneri (produsi derivati ai alcoolului) care accentueaza starea de mahmureala
4. Aspirina este sfanta
Actioneaza preventiv si lasa in permanenta, in apropierea patului, o sticla de apa si o cutie de aspirina. Ultimul lucru la care te gandesti, dupa o astfel de noapte lunga, este sa iei pastila inainte de culcare. Poate daca o vezi acolo, langa pat, iti amintesi si o iei.
5. Acorda atentie micului dejun
Ouale pot face minuni in situatii de genul asta. Bananele si sucurile de fructe sunt un ajutor in plus. Evita sa bei cafea, ceai sau sucuri acidulate. Acestea nu fac decat sa creasca gradul de deshidratare.
Cele mai populare 5 cocktailuri din New York.
Acum sunt cele mai populare in New York. La ce putere de imprumutare a obiceiurilor de acolo avem, probabil ca, in foarte scurt timp vor fi in voga si in barurile din Romania.
1. Southside
Cocktailul a aparut in perioada prohibitiei din nevoia de a masca gustul rau avut de ginul produs ilegal.
Este facut din: 2 shot-uri de gin, 20 ml suc de lime, 20 ml sirop simplu, 2 frunze de menta, cateva picaturi de Angostura.
Se umple un sfert dintr-un shaker cu gheata dupa care se adauga gin, sucul de lime, siropul si una dintre frunzele de menta. Se agita shaker-ul timp de un minut dupa care se toarna cocktailul in pahar. Se orneaza cu frunza de menta ramasa.
Sursa foto: http://www.mademan.com/
2. The Red Snapper
Considerat urmasul Bloody Mary-ului, Red Snapper a fost servit pentru prima data in King Cole Bar din New York. A fost inventat de catre barmanul francez Fernand Petiot, proaspat mutat in New York, atunci cand unul dintre clienti i-a cerut un cocktail cu vodka si rosii asa cum facea in Paris. Cum vodka nu prea era la indemana in SUA, acesta a inlocuit-o cu gin si asa s-a nascut Red Snapper.
Pentru a face un Red Snapper ai nevoie de: 85 ml gin, 170 ml suc de rosii, 30 ml zeama de lamaie, 6 picaturi de Tabasco, 3 picaturi de sos Worchestershire si un praf de sare. Se amesteca toate ingredientele cu gheata si se varsa intr-un pahar pe gura caruia ai presarat sare si pier.
Sursa foto: http://www.marthastewart.com/
3. Manhattan Employees Only
Este un Manhattan de moda veche care serveste ca bautura casei in barul Employees Only. Acesta se bazeaza pe cea mai veche reteta de Manhattan, aparuta in prima carte de cocktailuri publicata in Statele Unite. Fata de Manhattanul clasic, in acesta se foloseste mai mult vermut decat whisky.
Pentru un astfel de Manhattan, ai nevoie de: 40 ml wisky, 50 ml vermut si cateva picaturi de bitter Angostura.
4. Crema de ou
O bautura foarte populara in urma cu 100 de ani, crema de ou (o combinatie de sirop de ciocolata, lapte si apa minerala) a ramas una dintre bauturile asociate cu Brooklyn, cel mai faimos cartier al New York-ului. Aici a fost inventata de Louis Auster, proprietarul unui magazin de dulciuri
Sursa foto: http://www.starchefs.com/
5. Pickleback Cocktail
Sau cocktail-ul cu muraturi. Ideea este urmatoarea: bei un shot de whiskey, urmat de unul de zeama de castraveti murati. Nu se stie exact cum a aparut combinatia dar este una foarte la moda in New York. Si, desi pare foarte simplu de facut, se pare ca barmanii sunt intr-o continua cautare de „muraturi" perfecte :).
Sursa foto: http://www.thekitchn.com/
Cocktailuri celebre din marile orase
Afla unde si de catre cine au fost inventate cocktailurile Tom Collins, Bloody Mary, Manhattan sau Daiquiri.
Fiecare mare oras al lumii are povesti legate de mancaruri legendare sau bauturi care au ajuns faimoase. Unele au ramas in aceeasi forma pana azi si sunt comandate de milioane de oameni. Data viitoare cand iesi cu prietenii in oras si ceri un cocktail, alege-l pe cel a carui poveste te-a inspirat si simte-te departe de casa, in alt oras sau pe alt continent.
Tom Collins – inventia unui barman din Londra
Se spune ca acest cocktail a aparut in barul hotelului Limmer din Londra, prin secolul XIX, si a primit numele celui care l-a inventat, un barman priceput care a amestecat ginul cu cateva picaturi de lamaie. De fapt, numele inventatorului era John Collins, dar a decis sa isi numeasca bautura Tom Collins dupa aparitia ginului Old Tom. Mai sunt si alte legende care circula in jurul acestei bauturi. Se spune ca aparitia cocktailului a avut loc dincolo de Ocean, in New York, unde un imigrant irlandez a venit cu ideea de a adauga limonada in ginul tonic pentru a-si face o bautura racoritoare pentru noptile fierbinti din oras.
Pentru un Tom Collins ca la carte trebuie sa inveti sa faci un echilibru perfect intre gustul dulce al apei tonice, cel amarui al sucului de lamaie si cel aspru al ginului. In multe tari din lume vei gasi varietati ale acestei bauturi: in Irlanda poti sa ceri un Sandy Collins (cu scotch) iar in Franta un Pierre Collins (cu brandy).
Incearca si tu un Tom Collins adevarat!
Mahattan – un cocktail din inima New York-ului
Se spune ca aroma dulce si gustul whiskyului tinut in butoaie vechi, pe care le are acest cocktail, se leaga inconfundabil cu esentele tari ale metropolei americane. Una din povesti spune ca aceasta bautura poarta numele Clubului Mahnattan, un local cu circuit inchis, faimos pe 5th Avenue si preferat de politicieni. Cocktailul a fost inventat pentru o petrecere data in cinstea guvernatorului statului New York, in acest club, la sfarstiul secolului XIX. Amestecul de whisky din secara, vermut dulce si bitter de portocale a ramas de atunci celebru.
Acum gasesti o multime de variante ale acestui cocktail: Manhattan dulce (cu o cireasa confiata ca decor), Manhattan sec (cu vermut sec si o felie de lamaie ca decor) sau Perfect Manhattan (putin din fiecare cocktail enumerat mai sus).
Incearca sa pregatesti si tu un cocktail Manhattan.
Daiquiri – bautura preferata a lui Hemingway
Pentru multi ani acest cocktail a fost asociat cu numele scriitorului Ernest Hemingway, care a locuit pentru o perioada in Havana. In barul El Floridita sorbea in fiecare dupa-amiaza cate 16 Daiquiri la rand. Bautura este, de fapt, un simbol cubanez alaturi de Mojito. Diferenta dintre cele doua este fina asa ca nu trebuie sa te lasi pacalit usor atunci cand in pahar ti se toarna rom alb si suc de lime. Abia restul ingredientelor fac diferenta intre cocktailuri. La Daiquiri e nevoie si de un pic de zahar, iar gheata este sfaramata.
Se spune ca a fost inventat din intamplare de un inginer american, Jennings Cox, care lucra la minele de fier de langa orasul Daiquiri, in 1905. In locul ginului, care se terminase, a adaugat in bauturi rom alb pentru a distra invitatii la o petrecere. Din 1909 acest cocktail a trecut granitele si a ajuns pana la Washington, adus de ofiterii din marina americana.
El Floridita ramane insa templul adevaratului Daiquiri, pentru ca barmanul care il pregatea pentru Hemingway a inventat si alte variante ale acestui cocktail, una dintre ele dedicata chiar scriitorului. Pentru acesta obisnuia sa adauge pe langa rom, suc de lime si zahar si un strop de suc de grepfrut, in timp ce in varianta Daiquiri Mulata adauga lichior de cafea.
Incearca reteta de Daiquiri Hemingway.
Bloody Mary – inventia unui francez
Sucul de rosii cu votca nu a fost detronat inca din topul celor mai cunoscute cocktailuri din lume. Toata lumea stie cum arata si la ce gust sa se astepte atunci cand cere un Bloody Mary. Numele lui vine de la Regina Maria I a Angliei cunoscuta pentru pedepsele dure asupra protestantilor. Totusi, nu in cinstea ei a fost facut acest cocktail. A fost numele dat la intamplare de unul din proprietarii barului "Harry's New York Bar", unde francezul Fernand Petiot a combinat la intamplare votca, suc de rosii, sos Worcestershire si piper. Se intampla la New York, in 1921, iar culoarea rosu aprins l-a sa il numeasca Bloody Mary.
Si in cazul lui sunt o multime de variante care au capatat popularitate. Prima dintre ele este Virgin Mary, adica varinata nealcoolica a bauturii, in timp ce Bloody Joseph este varianta care are scotch in loc de votca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu