marți, 10 septembrie 2013

Unde bei cele mai bune bauturi ale lumii

Cînd călătoreşti, cea mai bună metodă de a intra pe sub pielea localnicilor e să bei băutura tradiţională a locului. Iată cîteva băuturi pe care n-ai voie să le ratezi.

1. Sake, Japonia
Numit şi nihonshu (băutură alcoolică japoneză) în Japonia, sake este un vin din orez cu conţinut de alcool între 15 şi 17%. Înainte de deschiderea primei fabrici de sake, la Palatul Imperial din Kyoto, în secolul al VII-lea, sake era consumat într-o formă care semăna cu un terci, orezul fiind pregatit prin mestecare. Acum există peste 1600 de producători ai acestei băuturi alcoolice aproape transparentă, cu diverse soiuri variind de la cele dulci pînă la cele revigorante şi extraordinar de aromate. Cea mai bună alegere este să îl bei rece, asfel te vei bucura de cele mai bune calităţi ale sale.


2. Guinness, Irlanda
Îţi ia 119,5 secunde să torni halba perfectă. Faimosa metodă de a turna Guinness-ul în halbă, numită „surge and settle" ( ridică apoilinişteşte) trebuie executată printr-o mişcare dublă, iar berea servită la  6°C. Dar pentru băutura închisă la culoare (de fapt cu o culoare mai mult rubinie, decît neagră), cu o aromă de caramel şi malţ, ornată în partea superioară cu spuma cremoasă, merită osteneala, pentru creşterea strării de spirit. Fabricată în Dublin, berea Guiness este denumită "malt-heavy porter", adică o varietate închisă la culoare de bere, numele de porter venind de la faptul că era băutura favorită a portarilor.



3. Bere, Belgia
Cineva spunea odată: „frumuseţea se află în ochii celui ce ţine berea în mînă", în cazul ăsta Belgia este splendidă. Produce în jur de 450 de varietăţi de bere, fiecare servită într-un pahar cu formă specifică tipului de bere, la care se adaugă cîteva mărci celebre. Berile negre, marca The Trappist, au fost fabricate pentru prima oară de călugari, care au fugit din Franţa în timpul erei lui Napoleon. Cea mai cunoscută dintre ele este Chimay – servită în pahare în formă de cupă. Hoegaarden este un exemplu bun de bere albă belgiană, care se distinge prin culoarea sa aurie pală, aciditate mare, sedimente şi arome fine de ierburi, în special coriandru.

4. Absint, Republica Cehă
Pentru o boemie instantanee, adăugă apă. Dar asigură-te că adaugi cîte un strop, printr-un cub de gheaţă, pus într-o lingură deasupra paharului de absint. Combinaţia asta transformă băutura de 140 de grade într-una cu o culoare opacă. Locuitorii din Boemia mai au un obicei. Pun zahăr topit în absintul lor, pentru a-i reduce gustul de anason. Preparată dintr-o combinaţie de anason, fenicul şi o plantă specială, numită Artemisia absinthium, „Zîna verde" are efecte asemănătoare opiumului. Poate de asta a fost inspiraţia unor mari artişti, ca Van Gogh, Ernest Hemingway şi Oscar Wilde. La mijlocul secolului XIX a fost interzisă în Europa, iar acum Guvernele limitează concentraţia de tujon (plantă din componenţa absintului, care are un nivel de THC asemănător cannabisului).



5. Vinul de Burgundia , Franţa
Vinul din regiunea Burgundia prezintă calităţi particulare, datorate celor 400 de tipuri de sol din regiune. Vinul alb de aici este în mare parte un Chardonnay, la care s-a adăugat un pic de delicateţe datorită solului calcaros unde cresc strugurii, în timp ce vinul roşu este un Pinot Noir tăios. Pentru a fi clasificat ca vin de Burgundia, un soi trebuie produs în interiorul ariei stabilite de Guvern, în departamentul Cote d'Or. Viile aparţineau iniţial Bisericii, dar după legile Napoleoniene, acestea au fost împărţite ţăranilor şi muncitorilor.

 

6. Caipiroska, Brazilia

Acest cocktail simplu se realizează în trei paşi şi conţine votca, lime şi zahăr. Într-un pahar fără picior se amestecă lămîile verzi şi proaspete cu două linguriţe de zahăr, umpli cu gheaţă apoi torni votcă de calitate deasupra. Aceasta e desigur varianta cu votcă a binecunoscutului caipirinha, preparat cu cachaça. Deşi e specific Braziliei, ai trebui să îl poţi comanda, fără probleme, în multe baruri din jurul lumii.





7. Becherovka, Republica Cehă
Doar două persoane cunosc reţeta secretă a acestei băuturi naturale(cu un volum de alcool de 36%). Cei aleşi sînt singurii care au acces la „Drogikamr", locul unde ierburi şi condimente sînt combinate, puse într-un sac şi apoi introduse în alcool pentru o săptămînă. Amestecul este apoi combinat cu apă şi zahăr şi pus în butoaie de stejar pentru două luni. Nimeni nu a reuşit să se pună de acord pentru o aromă definitivă, dar în mod tradiţional este servit rece, ca digestiv.


8. George Dickel Tennessee Whisky, SUA
În 1870, bătrînul George Dickel a simţit că „whiskey-ul" lui semăna la gust cu un scotch whisky, aşa că a decis să renunţe la un „e" şi să-şi numească băutura pur şi simplu whisky. În plus, a văzut că whisky-ul produs în timpul iernii era mai fin, aşa că a prelungit procesul de producţie pentru a-şi particulariza băutura. Picătura finală a fost dată de combinaţia specială de porumb strivit, orz şi secară. Dublu distilat şi ţinut în butoaie de stejar alb, tratate cu fum de cărbuni, timp de 12 ani, Dickel Tennnessee Whisky (40 – 45 % concentraţie de alcool) este o băutură extrem de fină.

 

9. Tequila, Mexic
Fabricată din miezul plantelor albastre de agave, care cresc în regiunea Tequila din Mexic, tequila are o concetraţie de alcool de la 70 la 110 grade. De obicei clară şi transparentă, unele varietăţi mai includ şi varietăţi îmbătrînite şi depozitate în butoaie de stejar. Se serveşte cel mai bine la temperatura camerei şi sorbită lent. Doar Gringos (cei din afara Mexicului) fac prostia cu sarea şi lămîia, cu toate că şi în Mexic unii adaugă lămîie în paharul lor. Toate varietăţile de tequila sînt mezcaluri, băuturi specifice Mexicului, făcute din plantele de agave. Cu toate astea, doar tequila este 100% agave albastre.

10. Vodka, Polonia

Ca una din ţările care a fost martoră la geneza acestei băuturi, Polonia produce zeci de varietăţi. Făcută din amidon (de obicei din secară sau cartof) şi alcool, vodka pură e curată, filtrată şi rafinată. Această băutură spirtoasă versatilă, în forma ei cea mai pură, e considerată neutră şi nu provoacă mahmureală, bineînţeles asta depinde de cantitatea pe care o bei. Producţia de vodka la scară largă a început în Polonia în secolul al XVI-lea şi a devenit un exportator major începînd din secolul XVII. Cea mai cunoscută vodka poloneză, Zubrovka (40 % alcool) este infuzată cu iarba bizonului, o plantă specifică zonei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

UA-32426290-1