duminică, 3 noiembrie 2013

Adevar trist. Trecut versus prezent.

E nostim sa adormi o natiune
si apoi sa-i pui imnul "Desteapta-te Romane"

Capitolul 1. Asemanari


1.1. Avem aceleasi hidrocentrale construite pana in 1989, cu precizarea ca pe unele, cat de curand le vom face cadou.
1.2. Avem aceleasi termocentrale construite pana in 1989 si aceleasi retele de transport electric
1.3. Avem aceeasi centrala atomica
1.3. Avem aceleasi sosele si autostrazi in proportie de 99%
1.4. Avem aceleasi spitale construite pana in 1989


1.5. Avem aceleasi camine, complexe, studentesti si aceleasi facultati de stat.
1.6. Stam si acum la cozi. Sinistru e ca acum stam la "coada" la banca, la "coada" sa platim impozitul sau gazul, la "coada" sa prindem mai stiu eu ce promotie sau la "coada" sa depunem cererea de somaj…

1.7. La fel ca pana-n 1989, "vedem" hotul dar inchidem ochii
1.8. La fel ca pana-n 1989, ne uitam la TV si nu avem ce sa vedem
1.9. La fel ca pana-n 1989 ne mintim spunandu-ne ca:"presedintele singur, nu are ce sa faca"
1.10. La fel ca pana-n 1989 ne plangem ca-i greu dar noi o ducem bine
1.11. La fel ca pana-n 1989 ne amenintam copiii sa invete bine, spunandu-le ca "fara carte nu au parte"
1.12. La fel ca pana-n 1989 cei fara carte sau cu studii cumparate, sunt numiti politic in functii de conducere
1.13. La fel ca pana-n 1989 locurile la facultatiile de stat sunt foarte putine

1.14. La fel ca pana-n 1989 incercam sa ne platim datoriile
1.15. Avem acelasi metrou ca si in 1989
1.16. Avem aceleasi linii de tramvai si troleibuz
1.17. Avem aceleasi parcuri dar distruse, aceleasi zone de agrement dar ruinate, aceleasi baze de tratament dar instrainate sau lasate in paragina, aceleasi lacuri termale si bai populare dar acum cu taxe mult mai mari.
1.18. Avem aceleasi mine dar inchise, aceleasi sonde petroliere dar cesionate pe 2 lei cu tot cu resursa subterana ("bun al poporului"!), aceleasi gradinite si camine!
1.19. Avem aceleasi statiuni turistice dar lasate de izbeliste, sau date cadou…
1.20. Avem aceleasi bogatii naturale, inepuizabile ( aur,neferoase,marmura,minereuri feroase,uraniu, gaz,hidrogen sulfurat…), dar le vindem pe doi lei strainilor, contra comisioane in EUR sau USD din cifre ce au in coada minim  4 zero-uri...
1.21. Avem aceleasi fantani dar secate, aceleasi izvoare de apa minerala…
1.22. Avem aceleasi centre de cercetare dar fara cercetatori
1.23. Si acum ca si pana-n 1989, ne multumim sa spunem bancuri despre politicieni
1.24. Si acum ca si pana-n 1989, ne lasam condusi precum vitele la abator.

Capitolul 2. Deosebiri


2.1. Hidrocentralele ce le avem sunt amortizate contabil. Costul de productie este acum de 10 ori mai mic dar cel pe care-l platim este de 10 ori mai mare…?!
2.2. Termocentralele pe care le avem sunt si ele in aceeasi situatie ca a hidrocentralelor, in schimb aici ne confruntam cu alt aspect si anume cu cel al aprovizionarii cu carbune de import…daca ar fi fost posibil, cu siguranta politicienii nostri, ar fi importat si apa pentru varianta hidro, numai comision sa iasa...
Amortizarea termocentralelor duce la costuri foarte mici de productie, in schimb comisioanele de la import au "grija" sa regleze pretul. Aceleasi comisioane vin a corecta pretul si in varianta hidro, comisioane de milioane de euro primite pentru "revizii tehnice uzuale la preturi de milioane"!
2.3. Incredibil, importam apa grea de la o firma din paradisul fiscal care candva,o cumpara(importa) din ..ROMANIA!  Transportul e foarte rapid, el facandu-se pe hartie! Teoria ca energia electrica nucleara este aproape gratuita nu e valabila si pentru Romania.
2.4. Soselele si autostrazile sunt aceleasi dar cu un trafic de 10 ori mai mare
2.5. In spitale acum trebuie sa vii cu seringa ta si cu medicamentele tale.
2.6. Statul la coada e privit ca ceva normal. Am stat 2 ore la BCR Serban Voda , le-am facut sesizare si un pic de "circ", i-am intrebat daca-si dau seama ca ceea ce fac e furt, furt de timp si normal ar fi sa ma pontez si sa fiu platit de banca…Angajatii radeau a nesimtire, iar "pinguinii" de la coada ma priveau ca pe un ciudat.

2.7. Daca ceri restul la taxi, spun ca nu au schimbat in marunti, daca vrei restul de la Mega Image trebuie sa te lupti sa-l culegi de pe sticla, iar daca lasi ciubuc prea putin, ti se bate obrazul…
2.8. Pana-n 1989 eram mintiti 2 ore/zi, la televizor , la 2 canale !
Acum suntem mintiti 24 de ore /zi… ,pe 200 de canale !
2.9. Pana-n 1989, presedintele era laudat de patriarhul Romaniei, acum presedintele pupa mana patriarhului. Homosexualitatea e prezenta la cele mai inalte nivele…a pupa mana cuiva, este o optiune sexuala!
2.10 In ziua de azi, poti face o facultate si numai cu bani. Examenele de semestru sunt teste grila, iar subiectele sunt postate pe net cu 2 saptamani inainte!!!
2.11. Exploatarea resurselor naturale se face de catre privati, care dau statului Roman, intre 3-12% din valoare ! Protectia sociala are un alt sens … a-l aduce pe om la nivelul de inteligenta si sau cunoastere/percepere al ierbivorelor e factor de echilibru si liniste sociala. Eliminarea fizica a pensionarilor si celor asistati social e plus valoare, si trebuie facuta intr-un cadru legal!
2.12. Astazi se fac consolidari la tronsoane de cai de tramvai unde nu e cazul doar pentru a incasa "comisionul". Toata clasa politica asteapta cutremurul ca pe D-zeu.
2.13. Pana-n 1989 fiecare cetatean mergea in concediu, o data la mare si o data la munte. Azi doar 5% isi mai permit!
2.14. Pana-n 1989, banii obtinuti din exploatarea resurselor naturale, erau directionati catre protectia sociala, astazi sunt directionati catre protectia MAFIEI politice!
2.15. Apa plata e la fel de scumpa ca berea?
2.16. Cumparam Cola la acelasi pret cu laptele, daca nu mai scump. In loc sa ne hranim copiii ii otravim cu mana noastra!
2.17. Parizerul e facut din celuloza alimentara si prafuri extrem de toxice. Toate preparatele contin aditivi toxici ce permit absorbtia apei. Am ajuns sa cumparam apa la pret de sunca presata. Am ajuns sa ne cumparam propria moarte in rate!
2.18. Banii ce ni se fura zi de zi, se intorc inapoi sub forma de imprumut. Cine are interes sa se opreasca jaful atata timp cat acesta genereaza dobanzi acelorasi hoti.
Daca am incerca sa-i falimentam pe acesti criminali "economici", ce fac profit otravindu-ne,cu acordul tacit al statului si de ce nu si al nostru, nu ne-ar ramane decat sa bem apa si sa mancam cartofi si paine…dar si atunci nu sunt sigur ca nu ne-ar otravi apa! Exista o vorba veche…SCAPA CINE POATE… eu unul va spun sincer ca SCAPA CINE SE TREZESTE! "Invadatorii" nu ne invadeaza pentru ca inca suntem prea multi! 

Capitolul 3. Specific Romanesc 


3.1. Numai in Romania platesti comision de consultare cont la bancomat.
3.2. Numai in Romania platesti comision cand retragi numerar de pe card
3.3. Numai in Romania termenele de prescriptie a amenzilor nu sunt respectate
3.4. Numai in Romania au fost date si inca se mai dau legi pentru o zi!
3.5. Branza e mai scumpa decat carnea
3.6. Nucile noastre mai scumpe decat nuca de cocos.
3.7. Laptele simplu mai scump decat laptele batut.
3.8. Portocalele mai ieftine decat merele.
3.9. Cartile sunt mai ieftine decat revistele.
3.10.Muzica buna e mai ieftina decat muzica proasta.
3.11.Maslinele umplute cu gogosar sunt mai ieftine decat maslinele umplute cu sambure.
3.12.Vinul este mai ieftin decat strugurii.
3.13.Pixul cu mina este mai ieftin decat mina de pix fara pix.
3.14.Ciupercile sunt mai scumpe decat carnea de pui
3.16.Venitul minim si pensile sunt impozitate ( supuse taxarii)
3.17.Hotararile luate de popor prin referendum sunt apoi ignorate
3.18.Statul are o relatie sexuala cu cetateanul, regulandu-l in toate pozitiile posibile. 
        Pozitia 89( in grup), e practicata de 2  de ani!
    

Deci, DESTEAPTA-TE ROMANE ! 
Cat nu e prea tarziu...


9 comentarii:

 1. Cat ADEVAR ! Fe[icitari pt articol !

  RăspundețiȘtergere
 2. trecutul trece prin prezent,un punct din care viitorul poate fi schimbat,incat trecutul sa ajunga in viitor mai frumos,mai intelept,mai fericit si mai invingator.oamenii ce pot face aceste transformari pentru ei sau pentru altii in bine,cu bine,sunt ingeri frumosi si speciali,un zambet al lui Dumnezeu intrupat sau nu.in orice privinta,domeniu,trecutul care trece in viitor fara rezolvari,optimizari din prezent,imi pare ca si soricelul care se invarte intr-o roata la nesfarsit si fara nici un rezultat.mai rau e cand in viitor nu mai ajunge nici ce era in trecut,ci doar ruinele,care vor spera si ele la un alt viitor,ridicat din ele.fara un punct nou de nastere,renasterea din ruine si cenusa nu pare a fi o solutie,ci un compromis.

  RăspundețiȘtergere
 3. aveti perfecta dreptate.

  RăspundețiȘtergere
 4. ... mari adevaruri, pare-mi ca Ceausescu a avut gura aurita, era un vizionar, clarvazator veritabil... :D :D :D

  RăspundețiȘtergere
 5. Nu se mai desteapta nici un roman.Poporul roman trebuie condus cu biciul,sunt putini cei care gandesc si vor sa schimbe ceva. Va fi din ce in ce mai rau.Peste putin timp ROMANIA va disparea dupa harta.

  RăspundețiȘtergere
 6. ce bine ca asta nu depinde de voi! trecutul, Prezentul si viitorul sunt unite in Absolut - cea mai subtila Substanta - ETER,care strabate Universul nostru si prin intermediul caruia determinam manifestarea a tot ceea ce dorim, Mereu, Aici si acum, in PREZENT.

  RăspundețiȘtergere
 7. ce bine ca asta nu depinde de voi! trecutul, Prezentul si viitorul sunt unite in Absolut - cea mai subtila Substanta - ETER,care strabate Universul nostru si prin intermediul caruia determinam manifestarea a tot ceea ce dorim, Mereu, Aici si acum, in PREZENT.

  RăspundețiȘtergere
 8. Ar merge asa ``Hai sa dam mana cu mana cei cu inima romana`` apoi sa cerem `Viata-n libertate ori moarte```...strigam toti?

  RăspundețiȘtergere
 9. Ar fi o idee cu moarte strigam toti,dar nu am avea multi adepti care ni s-ar alatura. Ceausescu nu era vreun clarvazator,stia exact ce se intampla si ne spunea,iar noi ce-am facut l-am executat in ziua sfanta de Craciun.Unii am plans atunci cu o durere in suflet si am ramas cu un gust amar,nu va ganditii ca am fost un mare om politic sau unul de-ai lor,nu, eram in '89 o tanara de 28 de ani care a vazut cum un OM este executat precum un caine.Iar aceste domn venit de peste Prut incearca sa ne trezeasca macar acum la realitate si............ noi ramanem in continuare SURZI,ORBI SI LASI,FACANDU-I PE STRAMOSII NOSTRII SA SE RUSINEZE DE CEEA CE AM DEVENIT.

  RăspundețiȘtergere

UA-32426290-1