luni, 29 aprilie 2013

Doua fotografii.

Două fotografii frumoase ca literatura română
Și un cuvânt frumos ca România.
Cioran-Ionescu-Eliade-(1)
Emil Cioran, Eugen Ionescu și Mircea Eliade.
Eugen Ionescu i-a întâlnit pe Emil Cioran și Mircea Eliade în perioada 1928 – 1933, pe când era student al Universității București.
Cei trei au rămas prieteni întreaga viață. Fotografia îi prezintă în Place Furstenberg din Paris, în anul 1986. Este una dintre puținele fotografii care îi prezintă împreună și una dintre ultimele fotografii ale lui Mircea Eliade (care pe 22 aprilie 1986 a încetat din viață).
 
El – eu – the – romania
Da, eleutheromania este un cuvânt. Iar el se traduce prin obsesia pentru libertate. Sau, dacă doriți, mania pentru libertate.
 
Și o altă fotografie, prezentându-i din alt unghi pe cei trei mari români.
Cioran-Ionescu-Eliade-(2)
 
Cele mai scumpe fotografii romanesti

Aceasta este cea mai scumpă fotografie românească din toate timpurile.

Lizica-Codreanu

O fotografie a dansatoarei românce Lizica Codreanu realizată în anul 1923 de către Constantin Brâncusi (da, chiar el!), în atelierul său din Paris. O fotografie adjudecată în octombrie 2012, la o licitație a casei Sotheby's. pentru suma de 42.750 de euro.
Iar aceasta este cea de a doua cea mai scumpă fotografie românească.

Polera-si-Brancusi

Un autoportret. Realizat în 1925 tot de Constantin Brâncuși. Alături de artist se află câinele său, Polera. O fotografie pe care artistul român a scris și o dedicație – "Cu drag, la toți Codrenii, Polera și Brâncuși" – și care a fost vândutâ, în cadrul aceleiași licitații cu 16.250 de euro.

Prin urmare, nu va mai mira pe nimeni atunci când va afla că și pe piața românească cea mai scumpă fotografie vândută vreodată îi aparține tot lui Brâncuși. Tot un autoportret. Un record înregistrat în 2010, de Casa de licitații Călușari, când această fotografie a fost adjudecată contra sumei de 7.000 de euro.

Brancusi-autoportret

Și tot Casa de licitații Călușari avea să stabilească în cadrul aceleiași licitații și recordul pentru cea de a doua sumă plătită vreodată pe piața românească pentru o fotografie: 6.500 de euro pentru fotomontajul Indochina, aparținând lui Gherasim Luca.
 
 Indochina-Gherasim-LucaNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

UA-32426290-1