vineri, 1 martie 2013

Imagini socante în munţii Apuseni

Imagini socante în munţii Apuseni Prin exploatarea gazelor de sist pe care au aprobat-o deja, "mai marii" din 3 judete, cu ce ne vom trezi peste pamantul nostru verde si curat (odinioara), peste averea noastra milenara?
Si toate doar pentru ca otravurile sa ne inghita pe noi si urmasii nostri, cat si pentru protejarea altor teritorii, nu atat de bogate sau frumoase, dar si pentru a reduce numarul populatiei de pe glob cu - eventual - 22 milioane de locuitori. In varianta realista ar fi cam asa:
hai, dispareti voi ca sa obtinem apoi un nou teritoriu pentru noi.

Ne trebuie multa minte, curaj si clarviziune sau discernamant pentru a preveni dezastrul.
Mass media tace, politicienii tac. E oare întîmplător?
Iazul de decantare Valea Sesii
Data publicarii: 08 dec 2012 Click aici pentru a vedea galeria completa de fotografii
Trebuie să vă avertizez din capul locului că urmează un jurnal trist.
Acțiunea lui se va desfășura în jurul unui iaz de decantare numit Valea Sesii aflat în Muntii Metaliferi. Nu voi scrie prea multe, voi lăsa imaginile să spună ce e de spus.

Dimineața pornim pe ruta Lupsa - Hădărău - fostul sat Geamăna. De la Hădărău se urcă pe un drum de țară cale de 4-5 km pînă ajungem la un pod. În vale pare a fi un lac, pe malul său cîteva case.




La o privire mai atentă constatăm că, de fapt, lacul nu prea e lac. Mai degrabă este o acumulare de nămol. Urcăm pe pod unde găsim niște conducte. Din ele se aude un zgomot semn că se transporta ceva. Suntem în munții metaliferi aproape de Roșia Montană, glumim spunînd că pe acolo se transportă aurul.
Bineînțeles că nu e vorba de aur ci de steril. Acesta provine de la exploatarea de cupru de la Roșia Poieni, făcută de compania Cupru Min începînd cu anul 1978. Tot arealul ăsta pe care se întinde lacul e o adevărată bombă ecologică.
Iazul de Valea Sesii este un iaz de decantare de vale, deschis (adica are un singur baraj). Barajul, contruit din anrocamente, închide valea fiind construit între doi versanţi.Tulbureala de steril este deversată în iaz printr-un sistem de conducte care trebuie să permită dirijarea deversării spre diverse zone situate pe conturul iazului astfel ca toată suprafaţa să fie ocupată.
Sterilul cu conţinut de săruri de metale ale acidului sulfuric se constituie în depozit şi se reazemă pe versanţii naturali. În iazul de la Valea Şesii depozitul de steril, în cele mai multe locuri pe care noi le-am sondat, n-are consistenţă; într-un loc era formată un fel de plajă pe care am călcat şi nu ne-am scufundat.

Apele limpezi, care sunt de fapt solutii apoase ale aceloraşi săruri, ar trebui să ajungă într-un sistem de colectare şi evacuare din care acestea trebuie să fie descărcate spre o staţie de epurare chimică sau spre un sistem de recirculare sau -cel mai simplu, făra costuri, fără jenă - spre un emisar (un râu curat de obicei). Sistemul de colectare şi evacuare noi nu l-am văzut, -dar e drept că n-am ajuns la baraj unde ar putea să fi fost.

În septembrie 2011 iazul avea in jur de 130ha. Acesta a acoperit aproape în totalitate satul Geamăna; gospodăriile au fost răscumpărate de Cupru Min SA Abrud. Durerea cea mai mare a locuitorilor a fost aceea ca nu a fost respectata promisiunea de a se stramuta cimitirul. Sterilul a inghitit rind pe rind casele oamenilor, dealul pe care era construita biserica, cimitirul. Biserica este unul din putinii martori care ne arata ca aici a fost odata o asezare omeneasca. Namolul a ajuns acum la nivelul acoperisului.


Ce e și mai grav este faptul că asistăm la un dezastru ecologic în derulare. Sterilul continuă să fie deversat cu consecvență și nivelul iazului crește în fiecare an. De aceea cei de la Cupru Min înalță barajul an de an.







Nămolul acesta este pe alocuri brăzdat de firicele înguste de apă. Peisajul e ireal, pe alocuri ai senzația că ești pe altă planetă. În fața ochilor ni se aștern tot felul de culori, date de substanțele deversate. Noi am numit generic aceste substanțe cianuri.

E trist să vezi cum nămolul ăsta a înghițit și continuă să înghită case, gospodării, livezi, garduri. E trist să vezi cum biserica satului, destul de impozantă de altfel, e sufocată de nămol și își duce în tăcere și demnitate ultimii ani de existență.


Cu toate astea fiecare dintre noi, dacă nu a spus, măcar odată a gîndit ceva de genul: ce culori, ce peisaj. Intr-adevar lacul ăsta este foarte fotogenic, dar...

Din fostul sat Geamăna au mai rămas doar cîteva case și o mînă de oameni care a refuzat să plece. Oare cum e să să vezi tot peisajul ăsta in fiecare zi? Și să mai ai în minte imaginea vechiului sat.

Nu se poate ca atunci cînd vii aici să nu faci legătura cu ceea ce se preconizează a se întîmpla în zona Roșiei Montane. Se spune că și acolo, pe valea Corna, se va amenaja un astfel de iaz de decantare. Și tot așa, sacrificind niște sate. Numai că acela va fi mai întins decît acesta de la Valea Sesii. Unele surse spun că va fi cam de trei-patru ori mai mare.

După aproape o zi de umblat pe malurile iazului de decantare de la Valea Şesii ne-am propus să ajungem pe halda de steril ce aparţine exploatării Roşia Poieni. Treaba asta nu ne-a iesit, am ajuns numai sub haldă din cauza neatenţiei, nehotărârii şi mai ales a lipsei de timp.



Astfel am traversat partea de jos a haldei acolo unde au ajuns pietrele mai mari din sterilul depus şi împins pe haldă. Din fotografii reies două alte problemele asociate tuturor haldelor de steril: generarea de ape încărcate acid care contaminează apele de suprafaţă, eroziunea şi instabilitatea taluzului, degradarea terenurilor învecinate.


Am mers ceva timp printre tot felul de bolovani, am pășit pe nisipuri instabile, am traversat pâraie de culoare verde. Am călătorit practic pe tarimuri nepamantene.


Reabilitarea iazului de decantare Valea Şesii ca şi a haldei de steril ar trebui să fie făcută după încetarea exploatării. Dar oare chiar se va intimpla asta?

Ca si concluzie: ar fi bine ca oricare dintre noi sa treaca macar odata si sa vada acest iaz de decantare, sa traga niste invataminte si sa nu mai repete greselile trecutului. Fac un apel catre cei care citesc acest text sa arate articolul si pozele prietenilor, cunoscutilor, sa il distribuie pe retelele de socializare.
În Munţii Apuseni se gasesc 24 iazuri de decantare.


24 de comentarii:

  1. Astai e românia si degeaba faceti reportaje nu intereseaza pe nimeni,nici maimutele care ne conduc nici poporul e mult mai interesant Mitea.tonciu,bianca.victor,....etc.etc.eu aş vrea sa invie adevăraţi conducători STEFAN CEL MARE ,VLAD ŢEPEŞ MIHAI VITEAZUL....SA NE VADA CEAM AJUNS.

    RăspundețiȘtergere
  2. Crima impotriva naturii, crima impotriva noastra!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu reusesc sa vad imaginile ... nici macar daca incerc sa deschid fotografiile in pagini diferite ... imi apare urmatorul mesaj >

    Bandwidth Limit Exceeded

    The server is temporarily unable to service your request due to the site owner reaching his/her bandwidth limit. Please try again later.


    sa fie ore pentru simplul fapt ca ma aflu in Italia , sau se vorbeste despre cenzura la scara mare ?!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu reusesc sa vad imaginile ... nici macar deschizandu/le in pagini diferite ... mesajul aferent erorii este :

    Bandwidth Limit Exceeded

    The server is temporarily unable to service your request due to the site owner reaching his/her bandwidth limit. Please try again later.

    Sa fie din cauza faptului ca sunt in italia si e prea departe de server (cu toate ca reusesc sa vad blogul) sau e cenzura la nivel mere ?!

    RăspundețiȘtergere
  5. Oh, Doamne...da, intr-adevar suntem orbi! Si surzi si muti! Prima intrebare care mi-a aparut in minte a fost: oare stim cat costa cu adevarat un telefon mobil, un calculator, o masina? Costul lor real, nu cel pe care il platim in bani. Oare cat costa un voiaj de placere in afara tarii?
    Ceea ce am vazut mai sus, din pacate este doar unul dintre numeroasele astfel de dezastre pe care le producem propriei noastre case (ma refer la Pamant). Merita?
    Daca judec asa, imi intaresc convingerea ca aceasta criza financiara pe care o traversam este de fapt un mare dar de la Dumnezeu. Menit sa ne faca sa reflectam la ceea ce ne este sau nu necesar pe parcursul scurtei noastre "vizite" sau "experienta" pe acest Pamant, vizita care pe care tindem sa o facem din ce in ce mai scurta ca urmare a alegerilor pe care le facem. Si nu ma refer aici la alegerile pe care le-am facut in planul astral sau mai stiu eu pe unde, ci in acest plan concret pe care il vedem cu totii si in care mergem la magazin sa ne schimbam telefonul mobil/calculatorul/masina doar pentru ca a aparut un model mai performant.
    Probabil ca ar trebui sa ne gandim mai bine. Eu una m-am simtit extrem de vinovata pentru toata tehnologia din viata mea.
    In plus, daca va uitati cu atentie, in una din fotografii se vede o capita de fan, ceea ce insemna ca terenurile respective sunt inca exploatate prin pasunat. Fanul il mananca animalele, noi le mancam laptele si carnea....

    RăspundețiȘtergere
  6. Atata timp cat omul foloseste resursele naturale...peisajele astea nu se vor termina

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu doresc sa comentez imaginile care sunt suficient de expresive. Vreau sa aduc felicitari jurnalistilor responsabili si bine pregatiti. Suntem cu totii in aceeasi nava numita ROMANIA si avem aceiasi comandanti.Acestia daca vor vrea sa vada aizbergurile va fi bine pentru toti. Altfel, istoria ofera destule exemple. Dar pana la Dumnezeu te mananca Sfintii. Cei din apropierea dezastrului ce fac? daca arde casa cuiva pana sa vina pompierii arunca apa cu galeata si nu stau cu mana in san caci focul, se stie, nu ofera rabdare.Romani treziti-va.

    RăspundețiȘtergere
  8. http://www.petitieonline.com/nu_vrem_exploatarea_gazelor_de_sist_in_romania_prin_fractionare_h

    RăspundețiȘtergere
  9. Trebuie sa ne trezim cat mai repede ! Sa nu fie prea tarziu ! Chiar nu putem sa ne spunem cavantul atatea suflete ?

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu numai cei din apropierea dezastrului trebuie sa fie interesati.Ci noi toti ar trebui sa luam atitudine. Dar suntem lasi, tinem prea mult la confortul nostru si nu ne intereseaza ce se intampla in jur. Din acest motiv bine a spus cineva ca " Romania este o tara in curs de disparitie".
    Oare ce ar spune Stefan cel Mare si toti cei care si-au dat viata pentru ca sa aiba o tara neinrobita o tara pentru romani si pentru urmasii urmasilor urmasilor lor?
    Oare s-a intrebat cineva ce fel de tara lasam noi copiilor copiilor copiilor nostri? Deja in 20 ani distrugerile sunt imense si cred ca iremediabile.Pacat,pacat,pacat. Dumnezeu sa ne tina in paza lui ca numai el ne mai poate ajuta de acum! Doamne ajuta-ne!

    RăspundețiȘtergere
  11. Trebuie sa fie un mod oficial de-a combate aceasta atitudine lipsita de scrupule, daca ne lamentam nu obtinem nimic,deci lansati si un forum pe care sa subscriem si sa fie adus la cunostiinta autoritatilor. Sunt posturi de TV care sunt sensibile la aceste atitudini inumane si trebuie facute public.

    RăspundețiȘtergere
  12. Romania a ajuns pe mana unor hoti si banditi de trei lulele, politicieni tepari hotarati sa faca avere indiferent de urmarile avute asupra omului de rand sau a tarii. Eu i-as pune pe toti la zid... Sper ca va veni ziua cand vor fi trasi la raspuns si li se vor confisca averile stranse din hotie si coruptie. Rusinea lor e si a poporului care rabda fara sa iasa in strada sa scape de ei.

    RăspundețiȘtergere
  13. este dureros ce se intimpla.nu au mila nici de natura nici de oameni

    RăspundețiȘtergere
  14. Pe localnicii de aici - locuiesc doar 15-20 km de localitate- intereseaza doar noile locuri de munca posibile cu deschiderea minelor din Rosia Montana.- "politica strutului".

    RăspundețiȘtergere
  15. sunteti atat de retardati, incat nu va dati seama, ca si voi va bucurati, zi de zi, de rezultatele exploatarii. terminati cu internetul, cu caldura iarna, cu apa calda, cu electricitatea, mergeti in munte si probabil DUPA nu vor mai fi necesare astfel de masuri. sau puteti sa amuzati in continuare restul lumii, cu latratul vostru penibil. circari de doi bani :))

    RăspundețiȘtergere
  16. Da, este trist, dureros si efectiv imi vine sa plang atunci cand vad imaginile din acest material, dar si cand vad munti si dealuri intregi defrisate ori ape si campii pline de gunoaie, cu urmarile care se si vad deja in scimbarile climei, dar cui sa-i pese de toate astea? Nu stiu ce ar trebui facut dar ma incearca un puternic sentiment de neputinta amestecat cu disperarea. Da, ne vine sa-i punem la zid pe cei care neconduc dar vin altii care sunt si mai rai si tot asa....... Sigur, putem semna cate petitii(on-line sau nu)dorim dar cine sa le ia in seama? Pacat de tot ce a creat Bunul Dumnezeu iar noi, oamenii, distrugem cu disperare!

    RăspundețiȘtergere
  17. Bun reportaj,

    Initial am vrut sa incep cu afirmatia "Frumos reportaj", dar nu e frumos deloc... Am trecut si eu pe acolo cu ceva ani in urma... nu era asa avansat... Se poat face multe, dar necesita timp, gandire si bani. Ar fi de toate dar traim intr-o lume a vitezei si ignoram cel mai des aspectul cu timpul. Nimeni nu mai face o afacere in care scoti bani in timp. Toti urmaresc bombe. Aici cred ca niste proiecte europene ar fi un inceput, aceste proiecte ar trebui sustinute si de primariile din zona. Dar cum am spus,nu au cum sa mai fure daca toti okii stau pe acest lucru. Este rusinos si nefiresc ce se intampla. Daca as aveaun sniper as da 2-3 exemple, apoi rezultatele vin singure !

    Am vazut un comentariu rautacios, ca daca nu ar fi exploatarile nu am avea curent, prietene.... dute la Portile de Fier, analizeaza cate turbine functioneaza, vezi de ce nu merg toate ! Iti spun eu pana atunci... Nu avem ce face cu atat de mult curent cat produce ! Deci putem face hidrocentrale cate vrei pt curent, nu este nevoie sa distugem casele unor oameni care au ajuns la 80-100 de ani fara curent, fara internet, fara facebook si fara sa se injure cum facem noi in ziua de azi ! Uitate la ei... ti drag s aii vezi cum umbla de dimineata pana seara. Tu care spui prostii... obosesti sa cobori 2 etaje pana la masina. Te opresti la un amic sa ii spui ce greu a fost sa conduci 3 km. As pastra un glont si pt tine !

    Nu sunt un anonim. Sunt unul k si voi, k si tine, k si restu !

    RăspundețiȘtergere
  18. There's gold in them thar hills !

    RăspundețiȘtergere
  19. Nu merita... Stim ca nimic nu se va schimba... :(

    RăspundețiȘtergere

UA-32426290-1