luni, 8 octombrie 2012

Unde sunt..."vinurile d'altadata"....?



Unde sunt..."vinurile d'altadata"....?

Cum poti transforma apa în vin? Secretul lui Bachus

Reporterii RL au aflat reteta vinului contrafacut. Cu aproximativ 200 de lei, jurnalistii au cumparat dintr-un magazin din Vrancea toate ingredientele pentru fabricarea a 2.500 litri de bautura falsificata. Amestecul obtinut din combinarea acestor substante nu este cu nimic mai prejos decât multe dintre facaturile care se vând prin cârciumile din România! De altfel, autoritatile atrag atentia ca astfel de "vinuri" pot fi cumparate atât din piete, de pe marginea drumurilor cât si din magazine. În aceste zile, în care majoritatea românilor se aprovizioneaza pentru masa de Craciun, masuri suplimentare de precautie sunt mai mult decât binevenite.




Focsani,  ora 2 noaptea. Lautarii din crâsma de lânga parcul central se aud din strada. Intram, ne asezam la o masa si comandam o sticla de vin îmbuteliat. Ospatarul se face ca nu întelege si ne aduce, într-o carafa, o licoare galbena. Gustam bautura si ne prefacem ca ne place. Dupa o jumatate de ora, lautarii fac o pauza. Îl abordam discret pe Iulian, vocalistul grupului. "Vrem sa cumparam mai mult vin. Dar sa fie din ala foarte ieftin, ca-l vindem mai departe". "Nici o problema, sunati-ma mâine", ne promite lautarul.

Ne întâlnim a doua zi, dupa ce ne revenim cu greu din starea de rau provocata de "spalatura" bauta cu o seara înainte. "Daca va cunosteam, va spuneam sa nu beti", se scuza Iulian, care ne confirma ca vinul era de fapt contrafacut. "E un risc destul de mare pe aici, pe la noi, ca vinul sa nu fie curat", ne explica noua noastra cunostinta.



Trei întrebari despre vinul falsificat



Demersul nostru jurnalistic a început de la câteva date statistice îngrijoratoare: potrivit unui studiu al Autoritatii pentru Protectia Consumatorului, jumatate din cantitatea de vin de pe piata româneasca este contrafacuta. Aceleasi estimari arata ca vinul falsificat se vinde nu numai în piete sau pe marginea drumului, ci si în multe magazine mari din România.  Iar zonele în care comertul cu astfel de bauturi este la cele mai înalte cote sunt exact acelea unde ne-am astepta cel mai putin: regiunile viticole recunoscute din tara.

Plecând de la aceste statistici, am vrut sa raspundem la câteva întrebari esentiale: cât de usor se poate falsifica vinul? Exista retete secrete, stiute doar de retelele de traficanti, sau orice "întreprinzator" fara scrupule poate combina niste substante astfel încât sa obtina licoarea "magica"? De unde se pot procura ingredientele vinului fals? Raspunsurile la aceste întrebari ne arata o realitate aproape incredibila pentru o tara europeana.



500 de litri? Un fleac.



Acoperirea noastra e simpla. Spunem ca avem o cârciuma în sudul României si vrem sa ne aprovizionam cu bauturi cât mai ieftine pentru a maximiza profitul. Prin urmare, nu ne intereseaza vinurile din struguri, mai scumpe, ci doar bauturile ieftine, contrafacute. Iulian, lautarul din Focsani, este de acord sa ne ajute. Ne spune ca stie multi angrosisti si începe sa dea telefoane. Primul lucru pe care-l aflam este ca vânzatorii vrânceni de bauturi falsificate lucreaza la scara mare.  "Am sunat si îi spun lu' ala: . , ma întreaba el. , îi zic. ", ne povesteste Iulian convorbirea cu samsarul de vin.

Totusi, îl convinge pe acesta din urma sa ne aduca o proba, doi litri din vinul alb si rosu pe care-l fabrica. Lautarul transformat în intermediar ne asigura ca vinul, desi contrafacut, nu e toxic, ba are si buletin de analiza si toate actele cerute de lege pentru transport.



Iulian: Când vine, bem amândoi din vin. De acolo de unde-l iau, se da la toate pe¬trecerile, cumetriile copiilor, nunti...

Reporter.: Si alb cum e?

I.: Cum vrei sa-l faci. Portocaliu, roze. Ce culoare vrei. Chiar daca este modificat, are buletin.

R: Pai da, ca-i trebuie.

I.: Obligat. De asta îti spun. Pai daca te-a oprit politia si considera ca esti pericol public, nu mai ajungi acasa.



"Avem aroma de struguri sau de fraguta"



Dupa discutia cu lautarul din Focsani, ramânem totusi cu o mare nelamurire. Cum se fabrica aceste bauturi astfel încât sa aiba totusi gust de vin, desi nu sunt facute din struguri? Care este, de fapt, reteta secreta? Spre surprinderea noastra, taranii din Vrancea ne spun ca, în realitate, nu este vorba despre nici un secret: substantele se pot cumpara direct din magazin. Mergem la unul dintre magazinele cu produse pentru viticultori din Focsani, denumit "Fermier", care are si o deviza parca predestinata demersului nostru: "Cultiva profitul". La început, vânzatoarea se preface ca nu întelege ce intentii avem, apoi devine mai relaxata si ne recomanda exact cocktailul de chimicale care se foloseste pentru fabricarea vinului.



Vânzatoare: Daca vreti sa-i puneti ceva, eu am o aroma alimentara, dar e treaba dumneavoastra.

R.: Am înteles. Luam alimentara.

V.: Eu va spun ca nu-i pentru vin si dumneavoastra faceti ce vreti cu ea.

R.: Aroma de struguri, nu?

V.: Daca-i rosu, strugure sau fraguta.

R.: Dati-ne de strugure.

V.: De aia vreti sa puneti, de strugure?

R.: Da.

Din discutiile cu vânzatoarea am aflat ca una dintre metodele de contrafacere presupune diluarea cu apa si diferite arome a unui vin de slaba calitate.



Vânzatoare.: De obicei, în vin se pune aroma de fraguta. Dar merge si de strugure. Va dau si zaharina?

R.: Dati-ne si zaharina.

V.: Un pliculet ajunge pentru o mie de litri.

R.: Aveti si coloranti?

V.: Am si coloranti artificiali.

R.: Dati-ne o sticla.

V.: Una si una, nu?

R.: Cum adica?

V.: Colorant de cirese negre si de visine. Se pun amândoua în vin, ca sa dea culoarea buna.



"Colorantul îl puneti la urma, dupa ce a fiert"



Daca în ceea ce priveste prima metoda de contrafacere exista macar o "urma" de vin din struguri, nu acelasi lucru se întâmpla în cazul celorlalte metode. Astfel, o alta bautura cu gust de vin presupune obtinerea de alcool prin fermentarea drojdiilor de sinteza, în amestec cu zahar, un activator de fierbere si apa. Apoi se adauga aromele specifice vinului. Vânzatoarea de la "Fermierul" ne spune care sunt conditiile pe care trebuie sa le îndeplinim pentru a avea succes.

Reporter: Ce drojdie ne recomandati sa luam?

Vânzatoare: Pentru temperatura scazuta. Aveti nevoie de drojdie si hrana. Costa 80 de lei si va ajunge pentru  2.500 de litri de vin. Deci, drojdia asta este un produs natural, biologic. Nu este interzis.

R.: Deci, le punem pe amândoua, nu?

V.: Astea fierb. Problema e sa respectati temperaturile. Adica, temperatura în care faceti maiaua de drojdie trebuie sa fie 37 de grade obligatoriu, nici mai oparita, nici mai rece. Iar dupa ce-a crescut, maiaua asta o racim cu vin, cu must, cu ce aveti dumneavoastra. Dar putin câte putin, pâna la echilibrare. Mie mi-ar trebui cam vreo cinci litri sa racesc maiaua asta, nu ma duc sa-i pun pe toti o data, ca am omorât drojdia. Pun câte o cana, câte o cana, pâna se raceste. Apoi, pun drojdia în butoiul de vin si hrana, amândoua se întâlnesc acolo. Si totul e pentru 2.500 de litri.

R.: Punem si aroma de struguri tot acum?

V.: Aia o puneti la urma, dupa ce a fiert.



Dupa ce ne-a dat toate sfaturile, înainte sa iesim din magazin, vânzatoarea ne avertizeaza: "Deci, ce trebuie sa va spun e ca aromele si colorantii  ies la analiza. Sa aveti grija".



"Avem aroma de Ottonel, Tamâioasa"



Uimiti de usurinta cu care am obtinut substantele pentru falsificat , mai facem o încercare si într-un alt magazin care vinde "tratamente pentru vin". Si aici, vânzatorul este la fel de priceput.



Reporter: Noi am facut o greseala, am facut vin la mâna a doua si am pus prea multa apa. Nu prea mai are tarie. Ce-ar trebui sa fac?

Vânzator.: Ca sa aiba tarie, din nou ar trebui sa o ia la fiert.

R.: Si cu ce-l pun, cu drojdii din alea?

V.: Cu drojdii si activator. Dupa aia, un colorant, o esenta, pentru îmbunatatit buchetul. Avem aroma de Muscat Ottonel, Tamâioasa, Feteasca.



"Apa cu furtunu', zahar cu pumnu', vin 1001"



Desi autoritatile cu care am discutat ne-au explicat ca epicentrul falsificarii vinului este în Vrancea, fenomenul e raspândit în toata tara. Inspectorii de la Protectia Consumatorului au gasit în piata inclusiv asa-zise vinuri de Baia Mare si Bistrita, zone care nu sunt recunoscute ca viticole. Cel mai mult vin fals ajunge în mediul rural, unde oamenii nu au bani decât pentru bauturi foarte ieftine. "Falsificarea de vinuri este destul de extinsa. Tot ceea ce se vinde la doi lei, la trei lei litrul sunt vinuri cu problema", ne-a declarat Cornel Buzu, comisar superior în cadrul OPC Prahova. Acesta ne-a explicat ca aromele artificiale sunt strict interzise în vinificatie înca din 2002, în schimb drojdiile, activatorii si substantele de limpezire precum bentonita sunt permise.

În judetul Prahova, a mentionat Cornel Buzu, cele mai multe contrafaceri au fost identificate în zona viticola Valea Calugareasca. "Gasiti pe marginea drumului amatori care sa va vânda astfel de vin. Stiti care e deviza lor: "Apa cu furtunu', zahar cu pumnu', vin 1001", a precizat comisarul OPC. Cel mai mare pericol la astfel de vinuri este alcoolul. "Alcoolul pe care-l folosesc la contrafacerea vinului îl iau de pe unde apuca. Daca este metilic, care costa mai putin, consumatorul risca sa orbeasca. Dar fac alcool din ce nimeresc, din paie de coriandru, din porumb, din resturi de struguri, din tarâte. Nu au nici un scrupul", a mentionat Cornel Buzu.

Totusi, autoritatile judetene sustin ca e foarte greu de luptat cu acest fenomen. "Cei care vând pe marginea drumului, când ne vad, baga totul în curte si închid. Acolo nu putem intra decât cu politia. Avem o sesizare penala facuta de noi, care este acum pe rol. Dar oamenii vând în continuare", ne-a declarat Marin Divoiu, din cadrul Directiei pentru Agricultura Prahova, responsabil de inspectia în domeniu. Inginerul ne-a povestit cum l-a pândit mai multa vreme pe un astfel de comerciant care intermedia vânzarea de vin din Vrancea. "Noi credeam ca aduce vin cu cisterna si apoi îl îmbuteliaza în curtea lui. Când colo, am aflat ca de fapt venea doar cu o plasa de substante si faceau totul pe loc", ne-a declarat Marin Divoiu.



Vin de vânzare. Facut în casa



Dupa ce am cumparat toate ingredientele necesare, am decis sa aplicam si noi reteta pe care ne-au dat-o comerciantii din Vrancea. Într-o galeata cu cinci litri de apa, am adaugat alcool, un strop de aroma de struguri, colorant de cirese negre si de  visine si zaharina. Spre surprinderea noastra, amestecul arata exact ca un vin, cu perlele specifice când îl torni în pahar. Gustul, desi îndoielnic, nu era însa cu nimic mai prejos decât al multor facaturi care se vând în crâsmele comunale, la un leu halba.



Arome cancerigene în vinurile falsificate:



azorubin (produs cancerigen care afecteaza în special vezica urinara),

amarant (poate provoca astm si malformatii la fetusi);

aroma de struguri albi si aroma struguri rosii;

extract de coriandru, aroma de trandafiri sau aroma Ottonel.



(potrivit unui studiu realizat de statiunile de cercetare pentru viticultura si vinificatie Muratlar, Iasi, Bujoru si Blaj)



"Supermarketul e plin de bauturi false"



"Nu e treaba noastra ce fac clientii cu produsele pe care le cumpara de la noi. Vindem, legal, si topoare. Daca un nebun omoara cu acel topor, nu e vina noastra", a replicat administratorul firmei care detine magazinele Fermier, Loredana Odobescu. Aceasta a mentionat ca le-a interzis angajatilor sa dea sfaturi despre vinuri. "Nu au voie sa bata câmpii, pentru ca produsul se foloseste doar pentru ce scrie pe eticheta. Le-am spus angajatilor mei sa nu îsi mai dea cu parerea. Sa-i vedeti cu pesticidele vara, cu programele de stropit, fiecare recomanda ce-i trece prin cap", a precizat Loredana Odobescu. Administratorul considera ca vinurile false sunt foarte raspândite în piata. "Mergeti în orice supermarket, luati vinurile cu preturi sub 10 lei sticla si analizati-l. Acolo sunt adevaratele contrafaceri si nu le fac micii producatori", a sustinut Loredana
 Odobescu.

Jumatate din vinuri, contrafacute

400 milioane de euro sunt estimarile pentru volumul total al vinurilor din piata, în 2011;

5 milioane de hectolitri de vin s-au produs si au fost importati anul acesta în România;

3 milioane de hectolitri s-au vândut prin economia neagra sau au fost produse în gospodarii, pentru consum. (conform Patronatului National al Viei si Vinului)

50% din vinurile de pe piata sunt falsificate, potrivit unei estimari a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului.

4 comentarii:

  1. ce ma bucur! uite asa se curata lumeacde betivani si de toate scursurile de brin bodegi! esti harnic, iti place sa bei un (singur) pahar de vin? cumpara toamna struguri si fa-ti un vin bun

    RăspundețiȘtergere
  2. ce ma bucur! uite asa se curata lumeacde betivani si de toate scursurile de brin bodegi! esti harnic, iti place sa bei un (singur) pahar de vin? cumpara toamna struguri si fa-ti un vin bun

    RăspundețiȘtergere
  3. ce ma bucur! uite asa se curata lumeacde betivani si de toate scursurile de brin bodegi! esti harnic, iti place sa bei un (singur) pahar de vin? cumpara toamna struguri si fa-ti un vin bun

    RăspundețiȘtergere

UA-32426290-1