marți, 5 iunie 2012

Ce se întâmpla în corpul tău atunci când bei un pahar de Cola?


Vei renunţa la această băutură pentru totdeauna

Te-ai intrebat vreodată ce se peterece în corpul tău atunci când bei un singur pahar de Cola? Te-ai intrebat de ce această băutură ne aduce zâmbetul pe buze?

În primele 10 minute de când ai dat gata paharul cu băutura răcoritoare: 10 linguriţe de zahăr îţi ajung în stomac (toată cantitatea care este recomandată într-o zi). Nu vomiti instantaneu din cazua dulceţii, fiindcă acidul fosforic taie din aromă, ajutându-te să nu simţi gustul la intensitate maximă.În 20 de minute: nivelul de zahăr din sange (glicemia) creşte foarte mult, cauzând şi o eliberare masivă de insulină. Corpul răspunde acestei provocări transfomând orice urmă de zahar în grăsime.

În 40 de minute: absorbţia cafeinei este completă. Pupilele ţi se dilată, tensiunea arterială creşte şi ca răspuns, ficatul eliberează şi mai mult zahăr în sânge. Receptorii de adenozină din creier sunt blocaţi, prevenind starea de somnolenţă.

În 45 de minute: corpul tău accelerează producţia de dopamină, stimulând centrii plăcerii din creier. Practic, Cola acţionează asemenea heroinei.

În 60 de minute: Acidul fosforic leagă calciul, magneziul şi zincul la nivelul intestinului, iar metabolismul acestor minerale este accelerat şi odată cu doza de zahăr şi îndulcitori artificiali care este în corp va creşte şi nevoia de a urina. Tot acum intră în acţiune şi proprietăţile diuretice ale cafeinei, de aceea ai nevoie sa mergi la toaletă să urinezi.

Toată cantitea de calciu, magneziu şi zinc va fi eliminată împreună cu sodiu şi apa, în loc ca aceasta să ajungă la oase. Apoi, pe masură ce starea de euforie se mai diminuează, nivelul glicemiei scade brusc. Poţi să te iriţi usor şi/sau sa cazi în apatie.

Până în acest moment ai eliminat toata apa care era continută în Cola, dar nu înainte de a o amesteca cu nutrienţi valoroşi pe care corpul tău i-ar fi putut folosi pentru hidratare, pentru oase sau dinţi. Aceasta stare este urmată de o prăbuşire a cafeinei din corp, în următoarele câteva ore, scrie bisstree.com. (Daca mai şi fumezi, acest lucru se petrece în mai puţin de doua ore).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

UA-32426290-1