sâmbătă, 5 decembrie 2009

E bine sa stim când ne va veni sfarsitul?

E bine sa stim când ne va veni sfarsitul?
In zilele noastre in Romania au apărut un număr destul de mare de aşa zisi prezicatori, clarvazatori, tarotologi, samani care nu au intalnit vre-o data un saman si nici nu l-au avut evident ca maestru, etc care atrag spre ei prin diferite cai un număr si mai mare de oameni. Interesant este faptul ca la ei se adresează si unii oameni chiar destul de instruiti, unii cu doua facultati, cu pozitii, statute si roluri sociale destul de ridicate, deputati, functionari, senatori.
Daca acesti ,,specialisti” sunt invitati la o testare a capacitatilor lor, se fac nevazuti sau dau tot felul de explicatii precum devinitatea cu care ei sunt in contact nu le permite sa facă asta si… etc, explicatii din cele mai aberante. Ceea ce spun ei clientilor lor nu se bazeaza pe nimic decât pe o idee a lor, care poate fi influenţata chiar de parerea si simpatia lor fata de client. Daca clientul e mai simpatic poate avea parte de un pronostic mai bun, daca nu atuci se alege cu un pronostic, clarviziune mai nefavorabila sau chiar rea. Aceasta atitudine se modifica si de aprecierea lui subiectiva legata de cati bani poate scoate de la clientul sau in functie de preveziune si de posibilele modalitati de al salva. Cu alte cuvinte vrajitoarul creaza o problema raspunsul la care îl are numai el sau ea.

Astfel clientul se hotaraste foarte repede sa plateasca oricat doar ca sa scape de ecele rele ce îl asteapta. Asta nu ar fi cel mai rau lucru posibil. In fond si la urma urme sunt banii lui si face ce vrea cu ei. Problema e alta, mult mai grava decât cheltuitul banilor. Clientul este conectat in acest mod la un sistem de credinte patogenice, devine clientul stabil al vrajitoarei pentru ca problemele in viata nu dispar niciodată si la nimeni. Acest sistem de credinta creaza o dependenta asemanatoare cu drogurile, doar ca nu e o dependenta fiziologica ci una psihologica, spirituala chiar. Pentru orice problema exista o vrajitoare capabila sa mi-o rezolve.
După o astfel de vizita in urma careia clientul primeste niste informatii pe care acesta nu stie cum sa le prelucreze de cele mai multe ori apar si efectele destul de neplacute. Nici o actiune nu ramane fara efect, fie acea actiune una fizica, psihica, informationala, energetica sau de oricare alta natura. Nici una! Dar foarte putini pot sti care sunt efectele exacte si cum se vor manifesta. Ma impresioneaza faptul ca oamenii in loc sa se adreseze unui psiholog cauta informatii despre ei insasi la oameni care chiar nu au cum sa ii cunoască. Nu au nici abilitatea respectiva nici instrumentalitatea necesara. Toti folosesc mai mult sau mai putin psihologia naiva, ce stiu ei despre om si psihic din experientele vietii. Fiecare om, chiar si clientul are aces mai mult sau mai putin la psihologia naiva, dar asta nici pe departe nu e suficient.
Este adevarat si faptul ca specialisti in aceste domenii parapsihologice exista cu adevarat ca si fenomenele in sine, dar pe la noi acestea sunt foarte putini la număr. Nu avem de unde sa-i avem atata timp cat inca nu mult timp in urma chiar si psihologia era interzisa. Nu avem nici o scoala reala cu traditie care sa produca astfel de specialisti, parapsihologi, psihologi, operatori al sistemelor psihice, energetice, psiho-energetice, psiho-fizice...
Una din intrebarile, raspuns la care se cauta pe la prezicatori este: când si cum, sau de ce voi muri?
Este oare bine sa stim acest lucru?
In practica psihologica sunt cunoscute cazuri in care oamenii au stiut cu exactitate ziua si ora mortii si exact aşa sa intamplat. Aşa a trebuit sa fie sau astfel au construit ei insasi procesul respectiv in mod inconstient încât sa intampalt, poate chiar si ajutat de catre cineva?
Iata o poveste reala pe care mi-o povestise cineva.
Tatal meu dar si bunelul au murit de cancer. Cativa ani in urma am citit intr-o revista ca tendinţa spre aceasta imbolnavire se transmite genetic. Din acel moment nu imi mai găsesc locul si mai tot timpul imi trece prin cap intrebarea – si eu oare sunt sortit sa mor de aceasta boala ? Cum sa fac ca sa ma pot stapani aşa încât sa pot trai implinit viata, sau macarr acei ani care imi sunt lasati de soarta sa-i mai traiesc?
,, Peste noua luni , in februarie anului viitor dvs. ve-ti muri de cancer la ficat intr-un spital din Bucuresti,, Aşa suna premonitia unui aşa zis ,,paranormal,, pentru unul din clientii sai. Clientul afland de acesta veste ingrozitoare, a alergat imediat pe la toţi medicii si printre altele acesta a si murit, chiar daca nu de cancer, nu la Bucuresti, si nu in februarie. A murit cu doua luni mai devreme decât termenul fixat de ,,specialistul paranormal,,
Sa nu credeti ca am ceva cu lumea paranormalului. Aceasta exista cu adevarat, precum si specialistii care cerceteaza acest domeniu fascinant. Eu insumi studiezi domeniul acesta de foarte mult timp. De regula acestea au la baza si o alta specialitate; medic, fizician, biolog, botanist…etc. Unii sunt buni in cercetare, altii in aplicarea cunostintelor din domeniu. Unii ajung sa fie buni diagnosticieni, altii foarte buni operatori, adica unii ajung sa fie buni extrasenzitivi, receptori, altii foarte buni emitatori, oameni care pot produce influente de tot felul, dar nici odata pe ambele sau extrem de rar. Specialistul care poate emite si percepe in acelasi timp, nu are pret, este cautat, gasit si de regula pus la ,,treaba”. Toate aceste exista cu adevarat si se folosesc de aceste cercetări si descoperiri in diferite domenii ale vieţii individului cat si societatii.
In acest articol nu vorvesc despre ei – specialistii adevarati, ci despre impostori si relatia lor cu omul obisnuit, necunoscator, ignorant. Rezultatele ecestei relatii sunt de cele mai multe ori foarte nefericite pentru clienti. Pentru a vedea cu aproximatie cum stau lucrurile o sa ma deplasezi intr-un domeniu diferit de paranormal dar concluziile pot fi extrapolate la oricare alta dimensiune.

Nimanui din noi nu ii este dat sa traiasca veşnic, si pentru fiecare dintre noi o oarecare boala ne va scurta zilele. Dar oare aţi dori sa stiti din timp diagnosticul si termenul când va trebui sa ,,plecati,, la fel ca si acel client al vrajitoarei? Din fericire, omul este scutit de o asemenea cunostinta tragica. Oare de ce? Altfel viata ar fi plina de frica, groaza stiind ca acea boala fatala se apropie inevitabil. Si se apropie sigur. Creerul nu face nici o diferenta intre imaginar si real. Pentru el ambele realitati – realitatea obiectiva si cea subiectiva sunt percepute ca una singura. Creerul realizeaza doar una dintre dominante. Daca domina frica de boala atunci – de ce te temi nu scapi, daca domina increderea ca vei ramane sanatos si la 70 de ani, atunci – dupa credinta voastra vi se va da voua. Cere insistent si ti se va da! Cum sa ceri? Bate si ti se va deschide!
Si totusi omul din cele mai vechi timpuri a incercat sa pacaleasca destinul si sa afle ceea ce insasi ,,mama natura,, a ascuns de el si a interzis sa fie cunoscut. Unele din cele mai vechi metode de acest gen era astrologia, tarotologia, vrajitoria...etc care nimereau in manele anumitor oameni de o anumita calitate. Inarmandu-se cu aceste stiinte stravechi, oamenii incercau sa cunoască din timp calea vieţii corpului si sufletului lor, desi scopul acestor discipline este cu totul altul. Specialistii adevarati pot cu o probabilitate destul de crescuta sa cunoască acest lucru, dar cu aceiaşi probabilitate, aproape 100%, nu va vor spune nimic despre aceasta. Care este rezultatul daca aflam ?
Prin 1988 participam in cadrul unui proiect de cercetare stiintifica care avea drept scop cercetarea acestor probleme. A fost investigat un număr foarte mare de chinezi care locuiau in Rusia. Cei mai multi dintre ei sau integrat foarte bine la viata sociala de acolo si in timp s-au indepartat de traditiile lor. Altii dinpotriva, continuau sa fie legati de traditia lor si credeau nespus de mult in astrologia chineza.
Fiecare an in traditia chineza este asociat unui element al naturii – apa, foc, lemn, metal… In acelaşi timp, fiecare element este asociat unui organ intern si suferintelor legate de acesta. Astfel, focul este asociat cu inima, si din acest motiv omul nascut in anul Focului, va suferi de boli ale inimii si sistemului cardiovascular si mai mult ca sigur, va si muri de aceasta boala intr-un an al Focului.
Cercetarea stiintifica si prelucrarea rezultatelor acumulate au aratat ca cunostintele superstitioase ale oamenilor, a horoscopurilor acestora in sensul cel mai real le scurta viata, deoarece de la o autosugestie convingatoare pana la o imbolnavire reala, calea este foarte scurta si plauzibila. La acei chinezi care erau legati de traditiea astrologica, diferitele forme de îmbolnăviri intr-adevăr se manifestau, cate odată cu sfarsit letal, in conformitate cu horoscopul. Acei chinezi care nu credeau si se indepartase de traditia astrologica a lor, preocupanduse de alte probleme ale vieţii, nu erau afectati de aceasta dependenta astrologica, informationala si media lor de viata era cu pana la 10 ani mai mare.
Sa zicem ca astrologia este o stiinta indoelnica, cu toate ca asta nu este chiar deloc aşa si sa ne adresam unei stiinte mai convingatoare si anume - geneticii. Datele si informatiile mostenite sunt bine inregistrate in structurile noastre genetice astfel încât nu se pune problema indoelii adevarurilor geneticii. Asta cred astazi foarte multi oameni. De aceia specialistii ne recomanda chiar sa studiem mostenirea genetica pentru a putea indeparta manifestarea probabilistica a anumitor suferinte posibile. Si aici apare intrebarea, oare nu riscam noi toţi sa inlocuim astfel credinta mistica in horoscoape intr-o credinta materialista a geneticii? Si daca va fi aşa, oare rezultatele nu vor fi la fel de triste ca si in cazul astrologiei? Poate ca soarta intr-adevăr este mai bine sa nu fie cunoscuta?
Este important sa intelegem ca desi ireditatea (mostenirea genetica) si soarta sunt doua lucruri interdependente, aceasta din urma este totusi destul de indirecta.
Sa lasam la o parte deficientele inascute ale dezvoltării, determinate de ereditate. In aceste cazuri se vorbeste nu de probabilitatea inbolnavirii ci de un lucru infaptuit. Altfel stau lucrurile atunci când mostenirea arata un risc de aparitie mai tarzie a unei patologii. Putem oare sa umblam la acest determinism genetic pentru a indeparta sau chiar a inlatura difenitiv necazul care ne paste?
Oamenii de stiinta de foarte mult timp poarta o discutie foarte aprinsa, in ce masura ereditatea determina soarta noastră. Unii considera ca particularitatile individuale ale omului sunt inscrise in genele noastre si influentele factorilor exteriori nu pot determina schimbarea lor. Adversarii lor dimpotriva, considera ca influentele factorilor externi au o determinare hotaratoare. Aceste puncte de vedere radical opuse, ca si oricare extremitati, sunt departe de adevar. Astfel tind sa cred ca adevarul este undeva pe la mijloc si as spune ca totul, 100% este determinat de ereditate si ca totul, 100% este determinat de mediu. Paradoxul unei astfel de gandiri este doar aparent. Aşa stau lucrurile încât predispozitia genetica reprezinta doar o valoare potentiala, care intr-o masura mai mare sau mai mica se realizeaza in dependenta de factorii mediului, cu alte cuvinte – de modul de viata. Am spus – viata, asta insemnand sau incluzand totul, ce mancam, cand si cum, ce bem – de unde, in ce mod, cu ce atitudine...cum gandim, cum simtim, cum respiram, ne imbracam, prietenim, dusmanim.... In conditii corespunzatoare predispozitia genetica se dezvolta si se reactualizeaza, pe când in alte conditii ale mediului aceasta poate ramane in forma embrionara, latenta, nemanifestandu-se in nici un fel. Acest lucru se refera tuturor particularitatilor individuale – fie merge vorba despre capacitatile intelectuale, forta fizica sau predispozitia spre alcoolism.
De exemplu; pana in prezent inca nu este cunoscuta cauza in urma careia omul se imbolnaveste de schizofrenie. Se presupune ca in acest caz ireditatea joaca un rol important. Copii parintilor bolnavi de schizofrenie mult mai des se imbolnavesc si ei de aceasta maladie in comparatie cu acei copii ai caror parinti sunt sanatosi. In acelaşi timp sunt cunoscute nenumarate cazuri de adoptie a copiilor de catre parinti sanatosi si in aceste cazuri numarul imbolnavirii copiilor predispuşi spre schizofrenie a scazut foarte mult. Aceasta vrea sa spuna ca insasi atmosfera vieţii in acele familii serveste drept un catalizator puternic a eriditatii si a predispozitiilor in sens de accelerare sau de franare a bolii.
In aceste cazuri factoriii mediului arata ca pot juca un rol hotarator, determinant in aparitia imbolnavirii. Astfel, un urmas al unui neam vesel si plin de viata poate nimeri in situatii atât de critice, încât rezultatul firesc al acestora va fi o depresie acuta. Sau ne avand in neam nici un alcoolist convins, dar nimerind intr-un mediu nesanatos, omul poate fara nici o predispozitie genetica sa devina un alcoolist cu experienta. Daca pana la acest moment el a reusit sa aduca pe lume o progenitura, atunci in colectia genetica a celui din urma in nici un fel nu se va oglindi tendinţa inspaimantatoare si neplacuta. Dar daca cresterea acestuia se va face intrun mediu familiar impodobit cu alcool si tonuri depresive, devine mult mai reala tendinţa infricosatoare ca si copilul sa devina in timp un alcoolist , si acest mediu se va reflecta intr-un mod nu tocmai placut. Deci, mediu, educatia. Stiti macar ca tot ce au incercat parintii sa educe in copilul lor poate fi sters totatl in doar 6-9 luni de zile? E nevoie doar de un anumit anturaj, de regula un grup mic cu un ego foarte puternic care se dezvolta in cadrul grupului tocmai din cauza numarului mic al membrilor. De regula un astfel de grup are reguli foarte exacte de comportament si usor poate controla activitatea oricarui membru. Am cunoscut cazuri de acest gen in care un adolescent dintr-o familie buna, la locul ei, oameni foarte buni si sufletisti, intelectuali...a ajuns un criminal convins.
Una si aceiaşi imbolnavire poate afecta si rapune un om cu o predespozitie genetica spre aceasta si la fel de bine poate sa o facă si cu un om fara nici un fel de predespozitie genetica cu o singura diferenta si anume; primul va avea nevoie doar de un impuls mai mic sau mai mare din partea mediului, pentru ca programul genetic sa inceapa a se desfasura, pe când cel de al doi-lea se va imbolnavi doar daca va nimeri intr-un mediu cu niste conditii destul de nefavorabile. Astfel si pentru unul si pentru celalalt, modul de viata, calitatea mediului, vor fi conditiile hotaratoare a declansarii imbolnavirii , diferenta dintre ei consta doar in masura, marimea influentelor negative. Inca un cuvant nou- masura. Astazi civilizatia umana nu mai cunoaste nici o masura, nici macar masura cuvantului masura. Am scris despre asta intr-un articol din sectiunea – Securitate globala si nationala. Articolul se numeste – Viziunea asupra lumii. Numerologia mai pastreaza astazi masurile. Un bun numerolog poate cunoaste masura oricarui lucru.

Ne va ajuta oare pe noi cercetarea geneticii noastre in preintampinarea suferintelor ce pot veni? Raspunsul la aceasta intrebare nu poate fi unul singular, monopolar. Fiecare dintre noi poate gasi in neamul lui o oarecare patologie. Daca aceasta patologie este proectata asupra individului asupra organismului sau si acesta chinuitor asteapta si atent asculta de orice simptome ale corpului sau, atunci nu este exclus, ca acele simptome nu vor astepta prea mult sa apara. E ca si in cazul horoscoapelor chinezesti. Specialistii afirma, cunoasterea propriei mosteniri genetici ne permite sa organizam mai corect propria viata, sa ne ferim si sa ne abtinem de la o serie întreaga de influente negative si sa ne cultivam un mod de viata sanatos. Dar cine ne opreste sa ne ocupam de toate acestea fara nici o legatura cu mostenirea genetica?
Mai mult decât atât, in conditiile noastre nu este deloc simplu sa primim o recomandare calificata despre conditia noastră genetica. Specialisti, capabili de a face o astfel de investigatie si analiza nu ii vom gasi in spitatlele judetene si din acest motiv orice forma de investigatii impirice in trasaturile genetice mostenite poate duce numai spre îmbolnăviri inchipuite, apoi reale, lucru care devine destul de neplacut si periculos.
Din acest motiv, orice forma de idei despre predespozitiile genetice este mult mai corect sa le apreciem drept informatii si impuls spre gandire, decât sa fie apreciate ca recomandari si impuls spre actiune. Intr-un fel sau altul, sa ne organizam un regim de alimentatie sanatos, un regim de activitate si somn, de incordare si relaxare, sa ne construim un regim sanatos de activitate, efort fizic adecvat, sa scapam de o serie întreaga de obisnuinte, vicii daunatoare, sa avem o viata interioara adecvata mentinuta cu ajutorul unui psiholog, duhovnic, maestru si sa ne adresam unui medic de fiecare data când e cazul – depinde numai de noi si trebuie sa o facem indiferent din ce cauze a murit strabunelul dumneavoastra.
Toata lumea vrea sa fie sanatoasa, dar nu pot intelege de ce toata lumea lasa acest aspect al vietii in mainele altora?
- Sa se ocupe de sanatatea noastra ministerul sanatatii, doctorii, chirurgii...altii! Ce treaba avem noi cu propria sanatate?
- Daca eu nu sunt sanatos asta e din cauza ca doctorii sunt niste prosti! Habar nu au sa ma faca bine! Am auzit si astfel de cuvinte. Credeti-ma.

PSIFORCE. Anatol Basarab

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

UA-32426290-1