luni, 19 octombrie 2009

STIATI CA? ...

„Este nevoie de o minte inteligenta pentru a intelege ca exista lucruri pe care nu le poti intelege cu mintea”?• Din cantitatea imensa de informatie, primita de creier, doar 126 biti/secunda sunt receptionati in mod constient, restul fiind apanajul subconstientului?!
• Matematicianul John von Neumann a calculat ca mintea umana poate inmagazina 280 de catralioane de biti de memorie?
• In procesul comunicarii, 55% ii revine fiziologiei (limbajul corpului), 37% vocii (ritm si ton), si numai 8% cuvintelor purtatoare de informatie?
• Daca mesajul non-verbal il contrazice pe cel verbal, oamenii au tendinta de a ignora cuvintele, tinand seama doar de limbajul non-verbal.
• Einstein a afirmat ca „foarte rar gandea in cuvinte”, el atribuindu-si rezultatele exceptionale unei combinatii de imagini, emotii, intuitii si „sentimente musculare”?
• Mozart isi scria intreaga opera muzicala in minte, auzind si perfectionand fiecare nota in parte, si abia apoi o asternea pe hartie?
Un studiu extraordinar de interesant a fost realizat de Moray, in1969: subiectii care au participat la experiment purtau casti audio, in care se difuzau doua mesaje diferite,in acelasi timp. Ei au fost rugati sa se concentreze asupra unuia singur, de exemplu - cel furnizat de difuzorul de la urechea dreapta, si sa redea cu voce tare ceea ce auzeau; evident ca, dupa aceea, nu au putut da nici o informatie despre continutul mesajului auzit in stanga, ci doar lucruri vagi despre acesta - daca vocea era a unei femei sau a unui barbat.
Mai departe insa, Moray a folosit subiecti carora le aplicase, anterior, socuri electrice, la auzul anumitor cuvinte. El a constatat ca acestia reactioneaza prin modificari fiziologice (modificarea rezistentei electrice a pielii, ESR) daca aceste cuvinte au fost introduse in mesajul furnizat de difuzorul stang, la care ei nu erau deloc atenti! Mai mult, au prezentat aceleasi modificari ESR chiar si la sinonime ale cuvintelor cu pricina, ceea ce a demonstrat ca, in mod evident, subconstientul percepe si analizeaza toate aceste informatii si determina reactii conforme cu experienta anterioara, fara ca persoana sa fie constienta de ce se petrece cu ea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

UA-32426290-1