miercuri, 12 august 2009

MAZGALELILE SUBCONSTIENTULUI

Atrage-ti atentie asupra coalei de hartie, pe care copilul dumneavoastra sau nu, adolescentul sau maturul, angajatul, colegul de birou, seful…mazgaleste ceva cu picsul in timp ce dumneavoastra ii tineti o lectie de morala, seful tine un discurs plictisitor. Foarte des o sa puteti observa astfel de scene la birou, la orele de scoala sau facultate, cand unul dintre colegi, angajat, subordonat sau sef priveste spre coala de hartie din fata si deseneaza cava ca si cum fara sens cu picsul. Nu va grabiti sa aruncati acea hartie purtatoare de creatie artistica la gunoi, deoarece aceasta va poate raspunde la o multime de intrebari legate de cel care a lasat aceasta amprenta a subconstientului ca raspuns a multimii de cuvinte a interlocutorului. Pe acesta coala de hartie scoasa de ,,imprimanta,, subconstientului se ascunde cheia intelegerii caracterului si dispozitiilor interioare a ,,artistului,,


Spirale, cercuri, linii valuroase. Problemele straine nu pre il intereseaza pe autor si i se par apasatoare. In momentul de fata intreaga lui atentie este orientata catre propria lui persoana. Este posibil ca acesta sa treaca printr-o perioada de criza si se vede nevoit sa ia o decizie extrem de importanta. De cele mai multe ori astfel de imagini sunt pictate de oamenii care au probleme de relatie cu iubitul sau iubita, probleme familiare. Cu cat cercurule sau spiralele sunt mai accentuate, mai hasurate, cu atat problema este mai acuta. Omul aflat intr-o astfel de stare de spirit este usor,,inflamabil,, si ca urmare poate cu usurinta sa se aprinda, sa expluadeze si sa jigneasca interlocutorul, colegul, in general pe cei din jur. Un astfel de om se vede prins intr-o capcana, intr-o situatie complicata care il apasa mult si il enerveaza tot ce este imprejur. Este tendat sa dea vina pentru problemele lui personale pe cei din jur, este irascibil.

Flori, soare, ghirlande. Autorului nu ii este atat de vessel sau usor cum ar putea sa para la prima vedere. Acesta are probleme de intelegere a ceva din viata lui, probleme de intelegere a lumii in care traieste. Un astfel de desen poate sa arate si problemele de adaptare a autorului. Sufletul acestuia striga catre toti cei din jur : ,,Atrage-ti atentie asupra mea!,,. ,,Atentie, sunt si eu pe aici!,,

Patratele, cerculete, triunghiuri in forma de plasa. Plase. Autorul simte ca a nimerit intr-o situatie riscanta si neplacuta pentru el. Stie ca a ajuns in aceasta situatie din propria prostie sau ignoranta, dar mai stie ca nu prea il duce mintea ce ar trebui sa fac aca sa iasa onorabil din situatia neplacuta. Fiecare linie ingrosata din aceste plase – este un atac, pe care acesta nu se poate hotara sa-l infaptuiasaca. Daca la sfarsit desenul este inconjurat cu o linie – inseamna ca autorul a terminat cu aceasta problema, cel putin in plan exterior, pentru ceilalti, adica a hotarat astazi sa nu se mai gandeasca la asta, sa nu lase ca problema lui sa fie vizibila pentru ceilalti. Mai mult ca sigur autorul a hotarat sa inghita sec supararea si iritarea. Asta este periculos : in suflet se acumuleaza dezamagirea si cu cat mai departe cu atat mai nefericit se va simti acest om. Daca desenul la sfarsit nu este incercuit cu o linie, inseamna ca autorul inca se afla pe linia cautarilor de rezolvare, inca nu a cedat, inca va incerca sa vorbeasca cu altii despre problema lui, inca va mai cauta sfaturi, ajutor, sustinere.

Modele asemanatoare cu cele de pe tapeturi sau tatuajele tribale. Colturi ascutite si linii ovale se unesc intr-un model, intr-un motiv, care se repet la nesfarsit. Un astfel de desen ne arata ca autorul este plictisit, s-a saturat de vorbe goale lipsite de fapte concrete. Subconstientul autorului vrea sa ne arate ca acesta se simte inconjurat de demagogi si diletanti si ca s-a cam plictisit de acestea sau in general de acest stil de viata. Autorul poate mai mult de atat, dar acum simte ca pierde timpul inzadar in acest loc si pe langa acesti oameni. Pentru autor se recomanda sa inceapa tottusi cu ceva pentru a schimba aceasta linie de lucruri : sa zicem, permite-ti ceva extravagant, ceva, ce ai dorit de mult timp, dar t-ai interzis sa faci. Acest lucru poate sa rupa linia monotoniei care pentru tine personal actioneaza foarte apasator si distrugator.

Cruce sau Cruci. Crucile exprima simtul vinovatiei autorului care s-a declansat chiar in timpul discutiilor. Ceva il apasa pe acest om sau se apasa el insusi, poate se simte judecat, aratat cu degetul chiard aca intr-o forma indirecta si subtila. Autorul trebuie sa discute aceasta problema cat mai repede cu oamenii care dupa parerea lui il barfesc, il critica sau il arata cu degetul, altfel va trebui inca mult timp de aici incolo sa va chinuiti si sa va framantati uneori poate chiar aiurea. Omul deseneaza cruci pentru ca se simte ca si cum dus spre biciuire apoi spre rastignire. Un astfel de om este suspicios, incordat, stresat, se simte slab si are de cele mai multe ori impresia ca toata lumea are ceva cu el, toata lumea se impedica de el, toata lumea ii vrea rau intr-o forma sau alta.

Omuleti. Sa nu va duca in eroare chiar daca omuletii au mutricele vesele. O astfel de imagine este semnul clar al neputintei sau a dorintei accentuate de a se feri de o oarecare responsabilitate. Oamenii de regula deseneaza omuleti in acele momente cand ei insasi se afla in situatii in care ar trebui sa spuna hotarat si cu putere ,,NU !,, dar nu isi pot impune sa spuna acest cuvant. Ori nu au curaj, ori cred ca vor fi catalogati drept spargatorii de gasca si de interese, ori sunt slabi dar nu pot spune ferm ,,NU !,, in acesta situatie. Astfel subconstientul deseneaza omuleti care trebuie perceputi ca pe o atentionare si trebuie sa-ti spui hotarat :,,Nu te preda ! Refuza, altfel mai tarziu va fi mult mai rau, te vei prabusi din cauza propriei tale slabaciuni,,

Patratele, triunghiuri si alte forme geometrice. Clar este una : autorul nu poate fi prostit cu una cu doua, acesta reprezinta o nuca destul de tare pentru multi. Acesta are scopuri si convingeri clare si aproape deloc nu isi ascunde intentiile si parerile. Autorul extrem de rar simte frica in fata adversarilor sau concurentilor. Cu cat triunghiul este mai ascutit cu atat autorul este mai taios, mai agresiv, desi nu ai spune asta niciodata privind spre infatisarea acestuia, sau facandu-ti o prima impresie la prima vedere. Din exterior nu se vede foarte limpede agresivitatea si hotararea acestuia care deseneaza triunghiuri cu varfuri foarte ascutite. Cu cat patratele sau cercurile sunt mai mari cu atat planurile acestuia sunt mai mari. Cu cat mai ingrosate sunt liniile figurilor geometrice, cu atat mai linistit, mai stapan pe situatie se simte autorul. In general toti cei care deseneaza figuri geometrice detin un nivel de agresivitate mai accentuat si anume aceasta caracteristica nu le permite eliberarea imaginatiei si fanteziei si nu le permite sa se relaxeze. Incearca sa privesti, sa ei lucrurile si viata mai simplu. Nu te lua si nu lua lucrurile prea in serios.

Faguri. O astfel de imagine ne vorbeste despre tendinta autorului catre liniste, armonie, viata echilibrata si asezata. Uneori un astfel de desen ne poate vorbi si despre dorinta de a crea o familie. Nu este exclus ca problema acestua sa fie ascunsa in nedorinta de a constientiza existenta si realizarea unui astfel de vis. Autorul vrea sa se linisteasca, sa fie in cadrul familiei iubitoare, sa aiba lucrurile asezate.

Patratele albe, patratele negre. Campuri de sah. Autorul a nimerit intr-o situatie delicate si destul de complicate. Aceasta situatie il obliga pe acesta sa joace cu viata un fel de sah in care fiecare mutare, vorba, actiune, atitudine poate cantari destul de mult. Autorul viseaza la o cale clara si limpede, la un drum de nadejde care sa-l scoata din aceasta situatie a vietii si daca este posibil sa fie si invingator. Cu toate acestea autorul ar fi deacord si cu o pierdere dor sa iasa onorabil pentru ca in aceasta situatie important este jocul. Daca omul des face astfel de desene atunci putem spune ca autorul sufera de niste complexe ascunse si greu observate pentru cei din jur. Cel mai des aceste complexe sunt : complexul de inferioritate sau complexul de superioritate. Cu ambele complexe este la fel de greu de a trai.

Cercuri interconectate (asemanator cu cercurile olimpice) Ganduri despre legaturi personale, sentimentale stabile? Posibil. Cel mai des insa un astfel de desen ne arata dorinta autorului de a participa la ceva, la o actiune, la un joc, la o competitie…In momentul de fata autorul se simte exclus, simte ca viata curge pe langa el si ca el se afla in afara evenimentelor. Este posibil sa simta ca vrea sa-l ajute pe cineva, sa se implice in problemele cuiva dar nu stie cum. Incearca sa afli de ce esti in afara evenimentelor importante pentru tine, de ce esti in afara
,,jocului,, si situatia se va corecta aproape de la sine cu minime eforturi din partea ta.

Un comentariu:

  1. Buna Anatol, eu desenez frecvent figuri geometrice, nu ma intreba de care ptr ca le fac inconstient. Insa in acelasi timp scriu si numele unei persoane dragi. Ce inseamna asta?

    Teodora

    RăspundețiȘtergere

UA-32426290-1