luni, 22 iunie 2009

De ce avem nevoie de marsul Mindelson? Ce ofera casatoria barbatului si femeei?




Aproape de sfarsitul secolului XX motivele care determina perechile sa-si oficieze casatoria au devenit foarte putine la numar. Peste hotare chiar exista o astfel de practica prin care daca o pereche au concubinat doi ani si in urma relatiei acestora s-a nascut un copil, acestea devin sau sunt considerati in mod automat o familie. La noi inca des escortele nuntasilor mai sperie trecatorii cu claxoanele lor interminabile, atragand atentia asupra tinerilor (sau nu), casatoriti. Pentru ce anume ne casatorim, insuram sau ne maritam?
Casatoria ii ofera femeie nenumarate avantaje. Ganditiva si singuri. Ce nu ai spune, dar dobandirea statutului de doamna casatorita, maritata (mariea ta) – este o treaba foarte importanta. Ileana s-a maritat – adica a capatat marie si acum e „maria ta”, a capatat un alt statut social. (Doamna procuroare – daca sotul e procuror). (In sala intra maria sa generalul Ionescu si maria sa doamna Ileana) Chiar si cele mai imancipate femei nu sunt eliberate de acest steriotip. Acum colegii de serviciu si colegele te privesc cu totul altfel, chiar si vecinii binevoitor dau din cap in semn de respect, iar colegele de clasa, de liceu sau facultate cu anumita invidie iti privesc albumul de la nunta si luna de miere. Intr-un cuvant multa autoapreciere si mandrie de sine. Cuvintele ,,sot’’ ,, sotul meu’’ ,,barbatul meu’’ foarte placut iti mangaie urechea, veregheta si mai placut iti mangaie ochiul, iar ştampila din actul de casatorie mangaie si ea ceva si anume autoaprecierea, vanitatea, orgoliu si mandria de sine – Sotul meu! De acum inainte nu mai esti asa, cineva, oarecare… ,,Oameni buni’’ de acum nu mai indraznesc sa pronunte la adresa dumneavoastra:
,,Nimeni nu o ea?’’. Dumneavoastra sunteti deja o doamna solida si serioasa, reusita in absolut toate directiile. Ca pana la urma ce este o femee fara barbat? O femee faca barbat e ca si un barbat fara femee.
De aici inainte te poti sprijini (chiar daca nu intodeauna foarte temeinic, dar oricum) pe Portofelul Lui. Acesta nu este factorul hotarator, dar este extrem de placut. Atunci cand doar va intalneati barbatul era darnic dar fragmentar, din cand in cand. Statutul de Sot aproape ca il obliga pe barbat sa-si manifeste din plin darnicia si sa-ti daruiasca cel mai scump pentru el lucru de pe pamant– salariul propriu. Pana la casatorie banii erau doar ai lui, acum acestea sunt ai vostri, adica a femeei de fapt.
Mai tarziu daca nu imediat apare posibilitatea, oportunitatea de a avea un copil legitim, dintr-o casatorie legal oficiata. Pentru cele mai multe femei este principial ca tatal sa fie inscris in certificatul de nastere. Este adevarat ca astazi conceptul de
,,copil din flori’’ sau ,,dintr-o casatorie ilegala’’ a devenit un arhaism, totusi nu este deloc rau cand pe randul in care scrie ,,Tata’’ este scris negru pe alb ,,numele si prenumele’’ unui barbat , ,,Al meu’’. Pentru femeie este foarte important ca barbatul sa frecventeze adunarea parintilor, sa certe odrasla iubita pentru notele mai slabe si sa-l invete sa mearga pe bicicleta. Pe langa asta barbatul este extrem de important si necesar pentru formarea si cladirea unor steriotipe sexuale si comportamentale corecte pentru copil. In acesta perioada revolutionara al ,,noii senzualitati’’ sau ,,nouilor sentimente’’ totusi se mai doreste ca fiul sau fiica sa dobandeasca fericirea cu nora si sau nu cu ,,norul’’ sau cum i se mai zice - ,,nevestul’’?

Inca un avantag deloc de neglijat reprezinta posibilitatea de a scapa de sub tutela parinteasca, sau poate chiar de sub supravegherea atenta a lor. Altfel poti trai cu ei drept fiica ce esti o intreaga viata. ,,Acolo sa nu te duci, cu acela sa nu prietenesti, sa nu vorbesti, sa nu te intorci tarziu…’’ Anume acest aspect, farmecul vietii independente le impinge pe foarte multe domnisoare spre altar. Vorbele psihologului, un astfel de motiv pentru casatorie reprezinta un factor si o manifestare raspandita. Mai ales daca parintii reprezinta niste oameni cu un nivel slab de instruire, oameni de treaba de altfel si chiar cum se cade de multe ori.
Ati vazut cate avantage le ofera femeilor o simpla ştampila pe o foaie de hartie, fie ea chiar si frumos colorata? Pur si simplu numai avantaje la fiecare pas, tare norocoase. Iar faptul ca pe langa toate acestea mai si spala sau gateste, calca rufe sau carpeste ciorapii, verifica daca fiul si-a facut lectiile… ce sa ne mai legam de ele - sunt doar functii strict feminine. Ea chiar si intr-un concubinaj isi gaseste de lucru prin casa. Nu putem spune ca anume casatoria ii agata femeei de gat obligatii noi. Referitor la grija fata de copii pe care o au ele chiar nu putem comenta aceast aspect, deoarece face parte din regulile jocului si sunt independente de forma casatoriei. E regula jocului ce vine de la insasi Mama Natura si casatoria aici nu are chiar nici o treaba. Ai copii – instinctul merge, se declanseaza automat. Daca copilul se naste la o mama care inca nu este casatorita oficial cu partenerul ei (ca pana la dobandirea acelei hartii nu il poti numi sot, iar uneori chiar si dupa dobandirea acelei stampile magice sotul inca nu e chiar sot. Barbarii se dezmeticesc mai greu in toata afacerea asta ) oare mama va adandona copilul, cautand o soarta mai buna? Adica: ,,noi nu suntem oficiati si din acest motiv eu nu sunt obligata sa-ti cresc si sa ingrigesc de copilul tau!’’ Copilul todeauna este al Mamei….Este adevarat ca se mai intampla si altfel, chiar sa-si abandoneze copilui pe cine stie unde, in locuri greu de imaginat, dar noi aici vorbim si ne raportam totusi de femei si nu vorbim despre…nu am cuvinte….
Barbatilor in etapa contemporana de evolutie catre nu stim exact ce, casatoriea se pare ca nu le mai este ceva necesar, nu mai au nevoie. In reprezentarile sexului puternic casatoria inseamna pierderea anumitor libertati si dobandirea noilor responsabilitati. Barbatii normali anume asa vad si analizeaza lucrurile. Mai mult ca atat, in morala publica sa ivit o fisura si astfel concubinajul a devenit norma. Pentru a avea permanent o femeie in pat nu este deloc necesar sa te duci tocmai la casa de casatorii. In afara de aceasta, pentru a avea cine sa-ti calce rufe, a gati si spala vasele, podelele si hainele nu e obligatoriu sa te casatoresti. Pentru toate acestea s-au inventat aparatura electrocasnica, menagere... Si daca totusi s-a dorit egalitatea intre sexe si femeile au inceput sa faca lucruri strict barbatesti si barbatii pe cele feminine, este numai pentru ca acestea din urma si-au dat seama ca nu e chiar asa de greu sa le faci si chiar a inceput sa le placa. Daca ar putea, ar si naste in locul femeilor. Dintre doua rele – a te casatori si a face lucrurile singur – barbatii normali aleg cel mai mic rau, adica a face lucrurile singur fara a te mai ruga de cineva. Cine stie poate in viitor odata cu noile descoperiri in cine stie ce domeniu care va facilita descarcarea sexuala, ar apare tehnologii care ar putea declansa orgasmul direct in creer, cine stie ce fel de sex virtual...femeile isi vor pierde utilitatea. De fapt deja astazi am vazut ca prin Japonia se produc niste papuse din silicon care sunt perfect asemanatoare cu o femee. A mai ramas sa puna ceva electronica prin interior, ca sa poata vorbi, cateva alte smecherii tehnologice si va asigur ca milioane de barbati din lumea intreaga le vor cumpara.
Cu toate acestea, pana la urma, de ce totusi barbatii se casatoresc?
Motivele pentru care barbatii merg in altar, de cele mai multe ori sunt neserioase din punctul de vedere al femeilor si chiar injositoare si umilitoare.
De exemplu:
El traieste cu parintii, unde tata si mama se raporteaza negativ fata de libertatea sexuala a lui. Sa aduci de fiecare data aceiasi fata acasa sau una noua este cumva foarte incomod fata de parinti, dar din pacate nici ea nu are apartamentul, sau macar o garsoniera a ei. Si uite asa se vede nevoit sa se casatoreasca (se intalnesc cazuri chiar destul de comice, cand barbatul sa casatorit fiindca se cam saturase sa-si petreaca iubita de fiecare data tocmai in celalalt capat al orasului)
Toti din cercul lui de prieteni deja s-au casatorit, dar El inca mai este holtei (adica in Hol Stai, In hol te ei.) Casatoria pentru barbati a devenit o forma de autoafirmare. Mai mult decat atat, sa ai o sotie tanara si frumoasa este foarte prestigios in anumite cercuri, la fel si o vila in Poiana Brasov , un mercedes ultimul tip si un caine de rasa pura.
El este extrem de solicitat la serviciu si astfel casatoria devine pentru el – dobandirea unui fel de ,,spatele frontului’’ temeinic. Atunci cand munca te solicita mult sau poate chiar te inghite cu totul si fara urma (dispari fara urma, fara veste) timp pentru tot felul de discutii tampite prin telefon, oftatul indragostitilor pe o banca din parc, o plimbare in lumina lunii pline, aproape ca nu mai ai deloc. Si daca chiar mai ai ceva timp e prea banal sa-l cheltui cu dintre astea. Cel mai important este sa faci treaba, sa castigi bani, sa prosperi in cariera… Familia este totusi foarte buna deoarece acasa ai totusi cu cine schimba o vorba, bine fie doua - trei, dar nu mai mult. Si mancarea daca este gata preparata deja e si mai bine… da si asternutul incalzit…
Exista totusi un motiv placut din toate perspectivele, unghiurile de vedere si ce mai vreti pe acolo. Destul de des, totusi, inca barbatii se mai insoara din dragoste. Asta e altceva decat te-ai casatori! Ei se tem sa va piarda pe voi- fetelor si asta este absolut fantastic! Ei vor sa aveti copii impreuna – asta nu poate sa nu va bucure cu adevarat! Iubitul vostru s-a hotarat sa comita cel mai importanta FAPTA din viata Lui. Raspundeti-ii lui cu reprocitate. Si nu obligati pe iubitul vostru imediat dupa marsul Mindelson sa scoata din casa galeata cu gunoi tot restul vietii – aceasta va reprezenta simbolul inrobirii si subjugarii barbatului. In numele lui Dumnezeu, fetelor, intelegeti, ca o ştampila rotunda este extrem de suficienta.

2 comentarii:

  1. Dragul meu, esti un pesimist! Descrii lucrurile doar din punctul de vedere al unui burlac convins care crede ca stie totul despre femei si despre cum gandesc ele. Exista si casatorii in care nu conteaza stampila si in care cuplurile se iubesc si se respecta reciproc. Imi face placere sa-mi admir in fiecare zi sotul si sa-l descopar mereu mai bun si mai evoluat spiritual, sa-l vad ca tot ce face este putin mai bine facut decat as face eu si, sunt convinsa ca daca l-ai intreba, ti-ar spune acelasi lucru despre mine. Pasiunea, prietenia si iubirea nu au disparut cu timpul, ci dimpotriva, ne descoperim zilnic si traim in armonie. Eu cred ca tu generalizezi din cauza experientei tale de psiholog si barbat necasatorit, chipes, inteligent si vanat de femeile din anturaj. Vreau doar sa spun ca exista si casatorii fericite care dureaza. Te imbratisez virtual. Laura

    RăspundețiȘtergere

UA-32426290-1